Herman (71) ble løslatt etter 41 år i fengselsisolat

Sannsynligvis vil han ikke overleve til den nye rettssaken starter.

SYK: En dommer har beordret en ny rettssak for Herman Wallace, som ble dømt for drap i 1972 på grunnlag av svake bevis. Wallace er imidlertid så syk at han sannsynligvis ikke vil leve lenge nok til rettssaken. Foto: Lauren McGaughy / The Times-Picayune / AP Photo
SYK: En dommer har beordret en ny rettssak for Herman Wallace, som ble dømt for drap i 1972 på grunnlag av svake bevis. Wallace er imidlertid så syk at han sannsynligvis ikke vil leve lenge nok til rettssaken. Foto: Lauren McGaughy / The Times-Picayune / AP PhotoVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter hele 41 år på isolat i fengsel ble nå 71 år gamle Herman Wallace løslatt i går kveld, etter at en dommer hadde reversert drapsdommen han hadde på seg fra 1974.

- Jeg sa: Herman, du er en fri mann, sier Carine Williams, en av hans advokater til BBC News.

Det var dommer Brian Jackson, i delstatshovedstaden Baton Rouge, som tirsdag tok avgjørelsen som å løslate Wallace, etter at det hadde blitt kjent at kvinner ikke fikk være med i juryen under rettssaken, noe som strider med den amerikanske grunnloven.

Angola Three Herman Wallace ble sammen med Robert King Wilkerson og Albert Woodfox plassert på isolat etter drapet på en fengselsvakt i 1972, skriver motherjones.com. Wilkerson ble løslatt etter 29 år i isolat.

To tre mennene hevdet de ble utsatt for et angrep fra fengselsmyndighetene, og at de ikke ble dømt på grunnlag av bevis, men fordi de var medlem av Black Pathers, som organiserte seg mot dårlige forhold i fengslet Louisiana State Penitentiary, også kalt Angola.

De tre mennene har blitt kjent som Angola Three, etter navnet på fengselet de har sittet i, og Amnesty International er blant flere som har engasjert seg i saken til Wallace.

- Tomhet Over 81 000 fanger holdes på isolat i USA, og ifølge professor Craif Haney, som vitnet under høringen i 2012, holdes fangene i gjennomsnitt inne på cella i 23 timer av døgnet.

Bare i en time i døgnet får de innsatte på isolatene slippe ut av den lille cella på omtrent 1,8 ganger 2,7 meter for å ta en dusj eller gå en runde langs de andre cellene.

Tre dager i uka får de mulighet til å trene alene i en inngjerding utendørs.

- De innsatte går flere år, i noen tilfeller tiår, uten å få ta på et annet menneske med affeksjon. Tomheten og dovenskapen som gjennomsyrer de fleste isolat er dyp og omsluttende, sier Haney.

Skrev om isolatene Mange har engasjert seg i saken til fangene som plasseres på isolat. Det var Wilbert Rideau, en innsatt i Angola-fengselet, som for flere år siden begynte å interessere seg for isolatene hvor han hadde hørt at Wallace og flere ble holdt.

Rideau var på den tiden redaktør for fengselsmagasinet The Angolite, og bestemte seg for å undersøke saken nærmere. Etter å ha funnet ut at Wallace hadde sittet på isolat i over 15 år, skrev han er sak om ham.

- Vi visste ikke hvor lenge de var der inne, sa han.

Selv har Wallace til sine advokater beskrevet isoleringen som det «ondeste en mann kan gjøre mot en annen». I fjor gikk 30 000 innsatte i fengsler i California ut i sultestreik for å protestere mot isolatene.

Nær døden Til tross for den store påkjenningen det var å sitte isolert i så mange tiår, har Herman Wallace hele tiden trent, lest bøker, og jobbet hardt for å få opp saken sin på nytt.

- Denne mannen er en Muhammed Ali i rettsystemet. Han ville rett og slett ikke slutte, sier advokat Carine Williams til BBC.

Det har flere ganger vært pekt på at bevisene mot ham, og de to andre, ikke er tilstrekkelige for en drapsdom, og selv den drepte fengselsvaktens kone, Teenie Verret, har sagt at hun hadde sine tvil om saken mot de tre mennene.

Den siste tiden har Wallace vært syk, og hatt fått konstatert at han lider av leverkreft. Wallace er nå innlagt på sykehus, og legene mener han ikke har lenge igjen å leve - kanskje bare dager.

- Saken til Herman Wallace er et tragisk eksempel på «rettferdighet» som har slått ut feil i USA. Endelig har en føderal rett anerkjent noe av urettferdigheten i denne saken. Likevel kommer dette dessverre for sent for å gi varig fordeler, ettersom han er døden nær med uhelbredelig kreft, skriver Tessa Murphy i Amnesty International.

LØSLATT: Etter 41 år i isolat har Herman Wallace blitt løslatt. Dommeren slår fast at det var grunnlovsstridig at ingen kvinner fikk være med i juryen da Wallace ble dømt, og beordret en ny rettssak. Foto: Herman's House / AFP Photo
LØSLATT: Etter 41 år i isolat har Herman Wallace blitt løslatt. Dommeren slår fast at det var grunnlovsstridig at ingen kvinner fikk være med i juryen da Wallace ble dømt, og beordret en ny rettssak. Foto: Herman's House / AFP Photo Vis mer