Herman fikk fire nye søsken av SOS Rasisme

Sender ut navnet på oppdiktede mindreårige og ber om betaling for medlemsskap.

HERMAN FIKK «NYE» SØSKEN: SOS Rasisme ba Herman Hvistendahl (17) betale medlemskap for fire søsken han ikke har. Mange har kontaktet Dagbladet om det samme problemet med krav om kontingent fra organisasjonen. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
HERMAN FIKK «NYE» SØSKEN: SOS Rasisme ba Herman Hvistendahl (17) betale medlemskap for fire søsken han ikke har. Mange har kontaktet Dagbladet om det samme problemet med krav om kontingent fra organisasjonen. Foto: Sveinung U. Ystad, DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Gjennom høsten har SOS Rasisme sendt ut tusenvis av medlemsblanketter som oppfordrer mindreårige søsken til å melde hverandre inn i organisasjonen. Dagbladet har tidligere omtalt saken og Barne- og Familiedepartementet slo i september fast at praksisen er i strid med regelverket.

Nå kan Dagbladet avsløre hvordan ungdoms- organisasjonen sender ut navn på oppdiktede mindreårige og ber om betaling for medlemskap i SOS Rasisme.

- Jeg synes det er helt sprøtt. Jeg har aldri meldt meg inn i SOS Rasisme og ikke har jeg familien de ber meg betale for. I tillegg har de feil fødselsår på meg, sier Stig Marius Holgersen (30) fra Stavanger til Dagbladet.

Han er en av mange som har kontaktet Dagbladet med informasjon om det de mener er falske identiteter på medlemmer i SOS Rasisme.

Les alle saker om SOS Rasisme

Falsk «familie» I brevet med krav om kontingentinnbetaling oppfordres Holgersen til å betale 200 kroner for familiemedlemmene «Siv», «Arne», «Per» og «Julia». De skal være barn og er født med ett års mellomrom fra 2001 til 2004.

«SIV», «ARNE», «PER» OG «JULIA». Dette skal være barn født med ett års mellomrom fra 2001 til 2004 og ifølge SOS Rasisme i familie med Stig Marius Holgersen (30). Organisasjonen ber ham betale for medlemsakepet deres. Holgersen har aldri hørt om barna, sier han. Faksimile: Medlemskontingent fra SOS Rasisme
«SIV», «ARNE», «PER» OG «JULIA». Dette skal være barn født med ett års mellomrom fra 2001 til 2004 og ifølge SOS Rasisme i familie med Stig Marius Holgersen (30). Organisasjonen ber ham betale for medlemsakepet deres. Holgersen har aldri hørt om barna, sier han. Faksimile: Medlemskontingent fra SOS Rasisme Vis mer

Brevet er undertegnet hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen. Larsen og SOS Rasisme er under granskning fra staten og en rekke institusjoner for mulig omfattende medlemsjuks, som kan ha utløst flere millioner i ekstra støtte de siste årene.

- De ber meg altså betale for fire søsken jeg ikke har, sier Holgersen, som ikke forstår hvor informasjonen kan være hentet fra.

Til daglig jobber han som prosjektleder i oljeindustrien og har vært flere år i utlandet.

- Jeg pleier å ha oversikt over hva jeg underskriver på og hvilke detaljer jeg oppgir eller signerer for, sier Holgersen.

Kan gå konkurs De siste årene har SOS Rasisme oppgitt rekordhøye medlemstall og mottatt over 40 millioner kroner fra det offentlige. En sto andel av støtten skyldes det høye antallet innrapporterte medlemmer. Millioner av kroner er saltet ned i eiendom, istedet for å gå til aktiviteter for ungdom og antirasistisk arbeid.

SOS Rasisme har så langt ikke gitt staten og andre kontrollorganer innsyn i regnskapene. Dette kan føre til krav om tilbakebetaling av over 10 millioner kroner.

I tillegg har Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) stevnet SOS Rasisme for å få tilbake 9,7 millioner kroner de mener er utbetalt på feilaktig grunnlag de siste årene.

Kravene kan ruinere organisasjonen.

- Ikke meldt meg inn En annen som har fått «nye» søsken er Herman Hvistendahl (17) fra Nesodden utenfor Oslo.

- Jeg har en eldre onkel heter Petter, men han er ikke født i 1997, slik SOS Rasisme skriver. De tre andre tre har jeg aldri hørt om. Og jeg kan heller ikke huske å ha meldt meg inn, sier han til Dagbladet.

SENDER UT: Hovedkasserer og daglig leder Kjell Gunnar Larsen (54) er SOS Rasismes mektigste mann og sender ut medlemsblankettene med falske barnenavn på. Foto: Sigurd Fandango/Dagbladet
SENDER UT: Hovedkasserer og daglig leder Kjell Gunnar Larsen (54) er SOS Rasismes mektigste mann og sender ut medlemsblankettene med falske barnenavn på. Foto: Sigurd Fandango/Dagbladet Vis mer

Hans angivelige bror «Victor» skal være født i år 9699, ifølge blanketten.

Vervelister SOS Rasismes hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen (54) opplyser at «familiemedlemmene» er innrapportert fra de lokale leddene i organisasjonen.

- Vi sender ut kontingentkrav med grunnlag i vervelister som vi får inn fra hele landet sammen med kontingent. Hvis folk mener at de har fått krav om kontingent som er feil, så oppfordrer vi disse til å kontakte oss, sier Larsen.

Organisasjonen har vært under gransking for medlemsrot av en rekke instanser i et år.

- Veldig ubehagelig En mann i 20-årene bosatt i Trondheim kontaktet Dagbladet om et liknende krav fra SOS Rasisme han fikk i posten i februar. Han fikk noen ukers frist til å betale for seg selv og flere mindreårige, og for ham helt ukjente, jenter.

- Dette er veldig ubehagelig. Jeg har døtre, men de er heldigvis ikke ført opp som såkalte familiemedlemmer. Da jeg leste om sakene i Dagbladet utover mai og juni skjønte jeg at dette var noe å si fra om, og ikke bare legge til side, sier han.

Mannen sier han har aldri vært politisk aktiv på noen måte. Han ønsker ikke å omtales med navn i avisa.

Dagbladet ønsker å opplyse om at Herman Hvistendahl (17) er sønn av Dagblad-fotograf Jacques Hvistendahl.