Hermansen - en enkel gutt fra landet

- Jeg blir sjef! Dette er stort for en enkel gutt fra landet. Å bli sjef for et konsern med 50000 ansatte er en svær utfordring som jeg går til med en ydmyk holdning, sier Telenor/Telia-sjef Tormod Hermansen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tele-Tormod må selge

Dette skal Hermansen styre

Gratis elgjakt for Telenor-topp

I går formiddag ble det klart. EU sa ja til at det norske statseide Telenor og det svenske statseide Telia kunne fusjonere. Dermed blir Hermansen sjef for et nytt kjempekonsern.

- Du blir boss for 30000 svensker, nærmest en svensk by. Hvordan blir det?

- He, he, det blir helt fint. Dette er en jobb som alle andre, og den må gjøres med innsikt og klokskap. Den vanskeligste delen ligger på den menneskelige siden, sier Hermansen.

Mer ulik enn lik

Det har de siste månedenes turbulens til fulle bekreftet. Fusjonsarbeidet i Stockholm har til tider minnet mest om kamphandlinger, og Hermansen er den som har fått hardest medfart. Han er blitt karakterisert som en norsk firkantet sosialdemokrat uten de nødvendige kvalifikasjonene som skal til for å føre fusjonsarbeidet i havn.

Den nye sjefen er forberedt på at det vil koste både tid og anstrengelse å få de to selskapene og deres ansatte til å fungere sammen knirkefritt.

- Det er noen kulturforskjeller her. De to selskapene ser tilsynelatende nokså like ut, men det er i realiteten flere forskjeller enn likheter mellom Telenor og Telia. Dette har jo folk i Norge og Sverige kunnet lese om i avisene i de siste månedene, humrer Hermansen.

Lite oppstuss

Han skal imidlertid ta problemene på alvor fra første dag. Allerede i midten av neste måned starter han på en rundtur i Telia for å hilse på sine svenske ansatte. Slik håper han å få kritiske svensker til å legge ned stridsøksa.

Samtidig er han forberedt på å ta voksenopplæring i svensk faglig virksomhet. Det er betydelige forskjeller mellom hvordan svenske og norske fagorganisasjoner arbeider.

- Det vil nok kreve mye av meg, men også det skal gå bra, sier Hermansen.

Han regner med at fusjonsarbeidet vil ta et par års tid før de to selskapene er blitt et fullt integrert selskap.

Mens hans nærmeste samarbeidspartner i det nye konsernet, styreformann Jan-Åke Kark, i går feiret EUs beslutning med et stort champagneparty i i Genhve, brukte Hermansen tida til å gå i møter og gi intervjuer til presse og kringkasting. Først i går kveld ble det tid for litt atspredelse.

- Skal dette feires i Stockholm?

- Nja, jeg går ut nå, svarer Hermansen kryptisk.

- Vitner Karks champagnefeiring om at det er han som blir den mektigste mannen i det nye konsernet?

- Nei. Jeg blir sjef. Sammen med Kark. Vi to vil arbeide i samme spor. Vi to sammen blir makta i det nye selskapet.

Feit lønn

De som ikke feiret i går, var Telias og Telenors ansatte. Det er ventet at mellom 3000 og 4000 ansatte i de to selskapene kommer til å miste jobbene sine i løpet av de neste to åra.

Hermansen flytter med familien til Stockholm neste uke, der det fusjonerte selskapets hovedkontor blir liggende. Der får familien Hermansen virkelig anledning til å boltre seg. For den påtroppende konsernsjefen kommer til å få en feit lønn, kanskje opp mot sju millioner kroner i året.

- Det er et høyt lønnsnivå i Sverige. Langt høyere enn i Norge. Men jeg har ikke stilt noe lønnskrav, så det får komme seinere, sier han.