Hermansen hudflettes

Tormod Hermansen beskyldes for mangel på åpenhet, uryddig oppførsel, usaklighet og manglende resultater. Den mektige Telenor-sjefen angripes fra alle kanter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går ettermiddag gikk selveste børsdirektøren til frontalangrep på Tormod Hermansen. Tidligere denne måneden har Hermansen tirret på seg både næringsminister Grete Knudsen og Telenors styreleder Eivind Reiten.

Rundt om i landet sitter titusenvis av misfornøyde småaksjonærer og fortviler over en begredelig kursutvikling på Telenor-aksjen.

Harde anklager

Anklagene mot Tormod Hermansen er mange og harde:

  • Han mangler åpenhet.
  • Han er unyansert og usaklig.
  • Han går bak statsrådens rygg.
  • Han skader selskapet ved uryddig oppførsel.
  • Han innfrir ikke aksjonærenes forventning om verdistigning.
  • Han har ikke lyktes i sin strategi om å vokse betydelig i Norden.

Børsdirektør Sven Arild Andersen tente på alle pluggene da Hermansen mandag ga uttrykk for at Oslo Børs har et dårlig rykte blant utenlandske investorer som blant annet frykter innsidehandel.

- Jeg har vært rundt i inn- og utland i forbindelse med at Oslo Børs ble aksjeselskap. Jeg har ikke hørt et pip fra noen om det Hermansen sier, uttaler en svært opprørt børsdirektør til Dagbladet.

- Vi kan ikke bare sitte og gape når vi får slik kritikk. Det må være tillatt å bli skikkelig forbanna. Jeg syns hans uttalelser er unyanserte og usaklige, sier han oppgitt.

Og Andersen stopper ikke der. I en offentlig melding fra Børsen kritiserer han Tormod Hermansen for å mangle grunnleggende åpenhet. Da Telenor for kort tid siden forsøkte å kjøpe opp TeleDanmark (TDC), måtte Hermansen ifølge børsdirektøren presses til å orientere markedet om hva som var på gang.

- Vi forsøkte å få Hermansen til å sende en melding til Børsen, noe han ikke ønsket. Først etter mye press ga han seg. Da var det ett minutt igjen til Børsen åpnet. Den typen atferd bør endres.

Ikke imponert

Heller ikke næringsminister Grete Knudsen, som representerer hovedeieren staten, eller styreleder Eivind Reiten, er videre imponert over Tormod Hermansens atferd for tida. Telenor-sjefens pengefiske i Stortingets næringskomité den 11. juni ble oppfattet som et forsøk på å gå bak statsrådens rygg. Knudsen varslet behov for voksenopplæring og fikk støtte fra Reiten, som mente Hermansens framgangsmåte var uryddig og uheldig.

Kursras

Til tross for at Stortinget har sagt ja til ytterligere privatisering av Telenor, makter Tormod Hermansen og hans mannskap heller ikke å vinne tillit i markedet. Børskursen har de siste fem ukene rast mer enn 16 prosent. Aksjonærer som kjøpte Telenor-aksjer for 42 kroner før jul, må i dag finne seg i at verdien har sunket til 37-tallet. De 53000 småaksjonærene som lot seg lokke av Telenor-ledelsens massive markedsføring, har, tross rabatten på 2 kroner aksjen, på papiret tapt deler av sine sparepenger.

Tormod Hermansen har heller ikke i særlig grad lyktes i sitt uttalte mål om å vokse seg stor gjennom betydelige oppkjøp og allianser i det nordiske telemarkedet.

Hermansen selv ser minimal grunn til selvkritikk. I et brev til statsråd Knudsen sier han at både departementet og styreleder Eivind Reiten kjente til det berømmelige møtet han hadde med næringskomiteen 11. juni. Reiten ble sågar spurt om han hadde anledning til å være med på møtet.

- Det hadde han ikke, skriver Hermansen.

Han mener medieomtalen i det siste har skadet selskapet og hans eget renommé, men kan ikke se at det er hans skyld at saken tok den dreining den gjorde.

Det lyktes ikke Dagbladet å få Hermansen til å snakke om kritikken fra børsdirektøren i går. I stedet skrev Telenor-sjefen et nytt brev. I dette benekter han at han har kommet med noen personlige betraktninger om Oslo Børs. Men han innrømmer at han overfor Dagens Næringsliv bekreftet at Telenor har fått tilbakemeldinger fra utenlandske investorer om at Oslo Børs har et frynsete rykte.

Til etterretning

Kritikken om at Telenor selv informerte markedet for dårlig da de var i samtaler om å overta den største aksjeposten i TeleDanmark, tar Hermansen til etterretning.

- Men vi mener vel fortsatt at vi ikke var kommet så langt i samtalene at vi utløste noen informasjonsplikt, sier pressetalsmann Dag Melgaard i Telenor.

<B>KURSRAS:</B> Telenor-sjef Tormod Hermansen angripes fra alle kanter. Samtidig er kursutviklingen på Telenor-aksjen begredelig.
<B>TENTE PÅ ALLE PLUGGER:</B> - Det må være tillatt å være skikkelig forbanna, sier børsdirektør Sven Arild Andersen.