- Hermansen kan ødelegge tele-fusjonen

- Det er reell fare for et fusjonen mellom Telia og Telenor ryker. Problemet er Telenors konsernsjef Tormod Hermansen, ikke EUs krav om endringer i avtalen. Dette hevdes overfor NTB av kilder som står forhandlingene svært nær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Og det er ikke Hermansens bart og dress det siktes til, men hans forsøk på å endre og omtolke viktige elementer i fusjonsavtalen. Hermansen har, ifølge svenskene, helt til det siste rotet det til ved å skape usikkerhet om forretningsområder og plassering av ulike divisjoner, forhold som er klart definert i avtalen.

- Det er ikke til å skjule at det ligger dårlig an. Det er en fare for at det hele går til helvete, og da skyldes det ikke EU-kommisjonen, men Hermansen. Den mannen tar ikke argumenter, han bare kjører på. Det er som å snakke til veggen, sies det til NTB.

Hermansens ytre

Kildene avfeier alle skriverier i norske medier om at svenskene ikke klarer å akseptere Telenors-sjefens framtoning og bekledning.

- Dette er for dumt. Det handler ikke om Hermansens ytre, men hvordan markedet reagerer på hans håndtering av det fusjonerte selskapet. Slik det er nå, forsøker han å fornorske avtalen ved å pirke på ting som det forlengst er enighet om, hevdes det.

Kildene mener at debatten om fusjonen har forlatt ethvert fornuftig nivå, og at det nå er skittkasting i øst og vest. De hevder at Sveriges ambisjon fortsatt er å få til en sammenslåing på basis av den avtalen som foreligger.

EU-gransking

EU-kommisjonen er i ferd med å avslutte fire måneders nøye gransking av fusjonsplanene i lys av reglene for rettferdig konkurranse. Det er ventet at dommen faller 6. oktober. Mye tyder på at konklusjonen er klar, selv om regjeringene i Norge og Sverige har frist til fredag med å svare på de siste spørsmålene.

- Vi regner det som sikkert at kommisjonen vil kreve salg av Telias kabelvirksomhet, sies det.

På svensk side venter man ingen dramatiske overraskelser fra kommisjonen, men det utelukkes ikke at det kan komme krav om endringer som skaper ubalanse i eierforholdet og dermed behov for reforhandling.

Sverige skal i henhold til avtalen eie 60 prosent av det fusjonerte selskapet, mens Norge får 40 prosent. Konsernsjefen skal hete Hermansen, mens hovedkontoret skal ligge i Stockholm.

(NTB)