- Hermansen må bort

STOCKHOLM/HELSINGFORS (Expressen/ Dagbladet): - Løpet er kjørt, dette går ikke lenger. Tormod Hermansen må bort fra stillingen som konsernsjef i Telia/Telenor. Denne oppfatningen skal være i ferd med å feste seg på regjeringsnivå i Sverige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er vilje til å ofre styreleder Kark for å få dette til.

Ifølge Expressens kilder har de ansatte allerede begynt å legge planer for å drive konsernet videre uten både styreleder og konsernsjef for en periode. Men svenskene kan ikke gi Hermansen sparken. Det er det den norske regjeringen som eventuelt må gjøre.

Men svenskene kan ifølge Expressen være villige til å ofre styreleder Jan-Åke Kark for å få nordmennene til å godta at Hermansen må gå.

Eier mot eier

Dette kan bli resultatet av de samtaler mellom regjeringene i Stockholm og Oslo som ble innledet allerede i går, da Bjørn Rosengren tok den første telefonkontakten med sin kollega Dag Jostein Fjærvoll.

På svensk TV så det i går ut som om eier står mot eier i den siste runden av Telia/Telenor-sirkuset. Sveriges næringsminister Bjørn Rosengren er tilsynelatende totalt uenig med sin norske kollega Dag Jostein Fjærevoll i at vedtaket i Telia/Telenors styre om å legge selskapets mobildel til Sverige, er ugyldig.

- Vi mener at så ikke er tilfelle. Vedtaket er selvsagt gjort i henhold til avtalen, sa Rosengren på svensk TV i går kveld.

Bestrider gyldighet

Tormod Hermansen har varslet at han bestrider vedtakets gyldighet og ikke vil rette seg etter det før det er juridisk prøvd. De norske innvendingene mot styrevedtaket kan føre til at spørsmålet om plasseringen av mobildelen blir avgjort i Danmark. Ifølge fusjonsavtalen kan tvister mellom eierne i siste instans avgjøres av en tvistenemnd i København.

Det siste døgnets farseaktige utvikling i fusjonsdramaet omkring Telia/Telenor - på toppen av alle de tidligere rundene - har brakt dramatikken til nye høyder. På svensk side er det alvorlig frykt for at børsverdien på den nye nordiske telekjempen vil minke for hver dag som går med Hermansen i sjefsstolen.

De svenske eierne, med styreleder Kark som sin forlengede arm, har presset på for en børsintroduksjon av selskapet i løpet av våren. Deres begrunnelse er at de da vil få en bedre pris for selskapet enn om de venter til seinere på året. Tormod Hermansen har på sin side hevdet at en børsnotering til våren kommer for raskt.

Det er ingen tegn som tyder på at Kark og Hermansen er i stand til å løse opp de steile frontene mellom svenskene og nordmennene - og i stedet konsentrere seg om de forretningsmessige utfordringene.