Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hermansen på teppet

Seint i går kveld møtte Telenor-sjef Tormod Hermansen og selskapets styreleder Arnfinn Hofstad på teppet hos samferdselsminister Odd Einar Dørum. Men halvannen times møte var ikke nok: Krisemøtene etter fusjonslekkasjen fortsetter i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Telenor-toppene må redegjøre for hvorfor de bak Dørums rygg gikk til Ap-leder Thorbjørn Jagland og Høyre-leder Jan Petersen og fortalte om de brutte fusjonsforhandlingene med Telia.

I dypeste hemmelighet ble Hermansen og Hofstad i går kveld smuglet inn og ut fra samferdselsministerens kontor i regjeringskvartalet. Og da møtet var over ved 23-tida i går kveld, ble det bare gitt en kort uttalelse fra departementets informasjonssjef, Ivar Torvik.

- Det har i kveld vært et møte mellom ledelsen i Telenor og samferdselsministeren. Og samtalene skal fortsette. Bakgrunnen for samtalene var statsrådens krav om at Telenor-ledelsen måtte gi en redegjørelse om det som har funnet sted i forbindelse med Telenor/Telia-saken. Slike redegjørelser er gitt, men samtalene skal fortsette, sier Torvik.

Anstrengt situasjon

Dette er en bekreftelse på den anspente situasjonen som hersker mellom samferdselsministeren og ledelsen i Telenor. Bare at samtalene må fortsette - etter halvannen times redegjørelse i går kveld - viser at på langt nær alt ble avklart i går kveld. Et av de springende punktene i Telenors redegjørelse er hvorfor Tormod Hermansen fant det hensiktsmessig å orientere Arbeiderpartiets og Høyres ledere om regjeringens holdning til fusjonsforhandlingene mellom Telenor og Telia.

Et allerede fra før tynnslitt tillitsforhold mellom samferdselsministeren og Tormod Hermansen fikk ytterligere en knekk da det i går ble kjent at Hermansen bak regjeringens rygg hadde snakket med Thorbjørn Jagland og Jan Petersen.

Spørsmålet er om samferdselsministeren føler seg trygg på at Hermansen i framtida spiller på samme lag som Telenors politiske overordnede, Samferdselsdepartementet, eller om det er grunn til å tro at Hermansen også i framtida kan gå fram på samme måte.

- Absolutt illojalt!

Det samme spørsmålet stiller hele regjeringskollegiet seg. Flere statsråder viste tidligere i går at regjeringen er svært skeptisk til Telenor-sjef Tormod Hermansen. De mener han har opptrådt klart illojalt mot regjeringen, og at dette må få konsekvenser.

Barne- og familieminister Valgerd Svarstad Haugland uttrykker regjeringens opplevelse av Hermansens hemmelige spill slik:

- Dette er absolutt illojalt. Det er innlysende at dette er alvorlig. Det som har skjedd er vel mye regissert, sier Haugland.
Hun peker på at det må være en klar rollefordeling mellom regjeringen og en statseid bedrift som Telenor.

- Noen eier Telenor. Noen er generalforsamling. Og noen ønsker å ta dette ansvaret på alvor. Samferdselsminister Odd Einar Dørum har spilt en veldig ryddig rolle som øverste myndighet.

Konsekvenser?

- Har Hermansen opptrådt illojalt?

- Ja, absolutt, hvis det er riktig at han har informert opposisjonen på denne måten.

- Bør dette få konsekvenser?
- Det må det bli opp til Dørum å vurdere, sier hun.
Kulturminister og Sp-leder Anne Enger Lahnstein, som i utgangspunktet satte foten ned for videre fusjonssamtaler mellom Telenor og Telia, er uttrykker seg kort og klart: - Oppsiktsvekkende!

</I><B>Tele-toppene</B>: Telenor-ledelsen ble kalt inn på teppet hos Dørum i natt. Samtalene fortsetter i dag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!