Hermansens bart

Er det mulig å inngå industrielt samarbeid med svenskene? Tror de fortsatt de lever i Gustav Adolfs tid og kan diktere både Europas og Norges betingelser? Har de glemt Poltava og Halden, og grensefestningene fra 1905? Taler svenskene fortsatt svensk med norrbaggarna?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis Telenor/Telia-fusjonen mislykkes, er i hvert fall dette en brukbar analyse fra norsk side. For svenskene har nok ennå ikke helt akseptert at Norge kan være en likeverdig partner på det økonomiske feltet etter at vi fikk oljen. Det kan stadig spores en tone av opphøydhet blant svenskene: De er best fra før, og vil gjerne ha betalt for det også nå. Jeg tror at slike kulturtrekk er mer seiglivet enn økonomien. Norge er i mange svenskers øyne en oppkomling uten stil, en August med sine tidvise varp, men uten den dannelse som blått blod og seierrike slag på Europas økonomiske og militære slagmarker gir.

  • Det må derfor ha svidd ganske hardt at Norge ble innrømmet en slags likeverdighet da Telia og Telenor skulle fusjoneres. Særlig må det ha veid tungt i ettertankens vekt at de to selskapenes verdi ble fastsatt til 40- 60. Det rimelige ifølge svenskene skulle være 30- 70. I Sverige er de vant til å tenke mye på arvesølvet. I tråd med vår fangstbaserte økonomi, er vi langt mer ødsel når vi har penger: Da har vi råd til også å sløse. Mens svenskene sparer av lyst og legning, sparer vi bare når vi har råd til det. Derfor har 60- 40-fordelingen mellom Telenor og Telia ligget og gnagd som en stor urettferdighet.
  • Men det er også noe mer: Etter at fusjonen ble lansert, tapte den på mange måter momentum fordi den ble en sak for EU. Det ble forlangt pause. Det ble tid for ettertanke, og svenskene oppdaget Tormod Hermansen for alvor. Opprinnelig trodde de han skulle bli noe forbigående. Men de så at han har bred støtte i det norske politiske og byråkratiske miljøet. Så denne fyren vil rett og slett ikke gå bort. Ja, han kan bli sittende lenge. Dermed får han makt. Så utsiktene for svenskene er at de ikke bare må spise i seg 40- 60, men at Tormod Hermansen kanskje lager et selskap de ikke liker.
  • Det er da det formidles signaler til pressen om at det er grunn til å ta en titt på Hermansens dresser og bart. Dem er det sannelig intet adelskap over, slik det tidvis er til og med over det svenske sosialdemokratiet, der man kan hete både Palme og Leijon. Selv om de fleste innser at dette er en usaklighet, er det greit om det ligger arkivert noen historier om det i svenske avisredaksjoner. Tormod Hermansen kan selvsagt vise seg å være en dårlig leder av et fusjonert selskap. I så fall har svenskene en reell innvending. Men den kan de ikke komme med før han har tiltrådt. Og da er det i tilfelle en sak for det fusjonerte styret.
  • Det morsomme i hele saken er jo at vi nordmenn for en gangs skyld har vært dyktige i forhandlinger, ja, dyktigere enn svenskene i en viss forstand. Så kan man spørre: Har Norge noe å gi for å blidgjøre dem? De viktige elementene i avtalen er bytteforholdet (40- 60), hovedkontoret (i Stockholm) og administrerende direktør (Tormod Hermansen). Om det skulle komme krav om omkalfatringer, må disse tre forhold balanseres. Tormod Hermansen er det intet å gjøre med i denne omgang. Ingen norsk regjering kan overleve et svik mot ham. Kan hovedkontoret flyttes til Norge? Neppe. Kan det gjøres noe med bytteforholdet? Ja, her ligger nok noen muligheter. Inntektene etter salg av Telias kabel-TV-divisjon, som EU krever, behøver selvsagt ikke slavisk å følge 40- 60. Svenskene kan f.eks. ta ekstraordinært utbytte før delingen.
  • Det er et annet spørsmål som også bør stilles: Er det bare Norge som taper om fusjonen mislykkes? Det var Telenors framtidsutsikter på de mer avanserte områdene som gjorde at svenskene godtok 40- 60. Kan ikke andre og større aktører i teleindustrien se det som interessante verdier? Analytikerne har jo sagt at Telenor er et selskap som har tatt et jafs av framtida og derfor er verdifullt. En ting er i hvert fall sikkert: Verdien av Telenor stiger dag for dag. Under Tormod Hermansen har selskapet økt fra 30- 40 milliarder til 120- 150. Det er selvsagt ikke hans fortjeneste. Han har bare holdt rorpinnen mens båten har drevet med strømmen. Men en rormann som ikke kjører på land, er da ingen dårlig skipper verken vest eller øst for Kjølen?