Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hermansens drapsmann fikk forvaring

Oslo-mannen (42), som slo ihjel advokat og byoriginal Peder Hermansen i 1993, står nå i fare for å sitte i fengsel på ubestemt tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bakgrunnen er at Borgarting lagmannsrett har dømt den 42-årige millionæren til forvaring for forsøk på vold mot en politimann under særdeles skjerpende omstendigheter, som det sentrale tiltalepunktet.

Dommerne har imidlertid lagt vesentlig vekt på at 42-åringen ble dømt for legemsbeskadigelse med døden til følge mot Hermansen i 1994. Straffen lagmannsretten ila ble den gang fire års fengsel og fem års sikring.

Forsvarer Oscar Ihlebæk sier til Dagbladet at han vil anke til Høyesterett.

-  Etter det jeg er kjent med, er dette første gang en person får forvaring etter bestemmelsen om legemsbeskadigelse. Det var dessuten snakk om et forsøk. Jeg mener denne dommen betyr en utvidelse av forvaringsinstituttet i strid med lovgivers intensjoner.

Politijakt

Lagmannsretten har imidlertid lagt stor vekt på den såkalte advokat-saken, sjøl om den ligger 13 år tilbake i tid, sier Ihlebæk.

Hermansen er kalt Oslos siste byoriginal. Så å si daglig i en årrekke var han i bybildet, stadig i nye, oppsiktsvekkende antrekk, og han vil bli husket for uttrykket:

-  Man kan være gal uten å være sinnssyk.

OSLOS SISTE BYORIGINAL:  Avdøde Peder Hermansen var en fargeklatt i Oslo, han var også karnevalskonge i Oslo under ett av karnevalene på 80-tallet. ARKIVFOTO
OSLOS SISTE BYORIGINAL: Avdøde Peder Hermansen var en fargeklatt i Oslo, han var også karnevalskonge i Oslo under ett av karnevalene på 80-tallet. ARKIVFOTO Vis mer

Det var i fjor sommer at 42-åringen var passasjer i en bil som forsøkte å kjøre fra politiet. Ifølge dommen kastet 42-åringen ut flere tunge gjenstander, i et forsøkt på å sette politiet ut av spill. En av gjenstandene traff politibilens frontrute i ansiktshøyde foran sjåføren.

Lagmannsretten begrunner forvaringsdommen med ei makstid på tre år med at 42-åringen i mange år har vist avvikende atferd, tvangstrekk og personlighetsforstyrrelse, og at han har en lang kriminell løpebane bak seg, inkludert Hermansen-saken.

Dårlig impulskontroll

-  42-åringen har dårlig impulskontroll og lav terskel for frustrasjon, ved rus forsterkes dette. Han gir ikke inntrykk av å skjønne alvoret i de voldshandlinger han har foretatt, ifølge retten.

Dommerne mener at fare for tilbakefall til en ny alvorlig voldsforbrytelse er særlig nærliggende, og at en tidsbestemt straff ikke er nok til å verne samfunnet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling