GAMLE GJENSTANDER: Dette er noen av de beslaglagte gjenstandene. Foto: Israelske tollmyndigheter
GAMLE GJENSTANDER: Dette er noen av de beslaglagte gjenstandene. Foto: Israelske tollmyndigheterVis mer

Herodes den store pryder myntene som var skjult i den norske ambassadebilen. - Kan stamme fra et skattefunn

Norsk ekspert sier det er overraskende at det er så mange mynter i beslaget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En lokalt ansatt sjåfør ved den norske ambassaden i Israel er siktet for å ha forsøkte å smugle ti kilo med det som framstår som oldtidsminner som stammer fra arkeologiske utgravninger fra Jordan til Israel.

Jørgen Christian Meyer, professor i historie ved institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap ved Universitetet i Bergen, sier det er alvorlig at en ansatt ved en norsk ambassade er siktet for dette.

- Av bildene ser dette ut til å være oldtidsminner som stammer fra arkeologiske utgravninger, og dette er strengt regulert internasjonalt, sier Meyer til Dagbladet.

Kan stamme fra grav Gjenstandene er gransket av israelske eksperter, som har konkludert med at myntene stammer fra romersk og hellenistisk tid, skriver Times of Israel. Myntene er ifølge avisa prydet med portretter av blant annet Herodes den store.

Meyer sier det er overraskende at det er så mange mynter i beslaget.

- Det ser ut til å være det vi kaller et skattefunn. Enten er dette tatt fra noe som er samlet fra ulike utgravinger, eller så stammer det fra en grav eller liknende, sier Meyer.

Han sier det er vanskelig å anslå hvor mye beslaget kan være verdt eller hvor gjenstandene faktisk stammer fra.

Det var den israelske nettavisa Arutz Sheva som først omtalte arrestasjonen.

UD: - Svært alvorlig Utenriksdepartementet (UD) bekreftet tidligere i dag overfor Dagbladet at de ga israelerne tillatelse til å undersøke bilen basert på et konkret tips om smugling.

BESLAGLAGT: Det er i hovedsak gamle mynter og noen små skulpturer som er beslaglagt. Foto: Israelske tollmyndigheter
BESLAGLAGT: Det er i hovedsak gamle mynter og noen små skulpturer som er beslaglagt. Foto: Israelske tollmyndigheter Vis mer

- Israelske tollere opplyser å ha funnet smuglervarer, blant annet et betydelig antall gamle mynter, bekrefter UD.

- Fra norsk side ser vi svært alvorlig på at en norsk diplomatbil er brukt til smugling. Vi har også satt i gang en egen gjennomgang for å få klarhet i hva som har skjedd, heter det i en uttalelse fra UD. 

Ifølge en pressemelding fra israelske tollmyndigheter hadde sjåføren gjemt blant annet gamle mynter og små skulpturer i bokser og hulrom i den norske ambassadebilen. Han ble stoppet på grensepasseringen mellom Vestbredden og Jordan.

En ikke-navngitt norsk diplomat skal ha vært i bilen. Han mistenkes ikke for å ha deltatt i smuglingen. Ifølge UD har det vært flere tilsvarende tilfeller på denne grenseovergangen med andre lands diplomatbiler, og UD har fått opplyst at organiserte nettverk plasserer smuglergods i diplomatbiler for å frakte varene illegalt fra Jordan til Israel.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram