Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Heroin billigere enn hasj

Aldri har hasjen vært dyrere på gata i hovedstaden. Nå frykter =Oslo og medlemmer av gatemiljøene at prisene vil føre til at unge prøver sterkere stoffer.

CORONATØRKE: Tidligere narkomane får ikke solgt gatemagasiner. Reporter: Johannes Theodor Fjeld / Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det er første gangen hasjen er dyrere enn heroinen, sier Pål Engebretsen (52) til Dagbladet.

Engebretsen har lang fartstid i rusmiljøet i hovedstaden. Allerede som 15-åring begynte han med harde stoffer som heroin og amfetamin. Etter at han fylte 40, har han imidlertid trukket seg ut av det tyngste rusmiljøet.

- Jeg har fulgt miljøet siden den gang, og dette er første gang jeg har opplevd noe liknende, sier han om de skyhøye cannabis-prisene.

Han forteller at der man tidligere kunne kjøpe et gram hasj for mellom 100 og 150 kroner, ligger prisen på gata nå nærmere 250 til 300 kroner - i noen tilfeller mer.

Dagbladet har vært i kontakt med hasjselgere i gatemarkedet i Oslo, som forteller at de kjøper inn cannabis for 450 kroner grammet, og videreselger for mellom 550 og 600 kroner. Dagbladet får også prisnivået bekreftet fra flere i miljøet.

HASJ-TELEFON: Fremmede menn ringer Olivia og spør etter mannen som ledet Oslos største salgslag av narkotika på gateplan. Nå bytter hun nummer. Video: Amanda Strand Askeland/Dagbladet. Vis mer

Billige «kvartinger»

Et gram er tradisjonelt den minste enheten cannabis selges i på gata. Heroin, på sin side, selges ofte i «kvartinger» - enheter på 0,2 til 0,25 gram.

Prisen på disse har holdt seg stabilt på 200 kroner, forteller Engebretsen.

Det er altså mulig å kjøpe en brukerdose heroin for en billigere penge enn en brukerdose hasj, mener Engebretsen.

Han forteller at selv om tunge heroinmisbrukere gjerne bruker atskillig mer enn 0,25 gram om dagen, vil en «kvarting» holde for en person tidlig i misbruket. Et påbegynnende heroinmisbruk vil derfor være billigere enn å røyke hasj, frykter han.

Cannabistørken begynte rett før jul, ifølge Engebretsen.

- Før kunne man gå ned til byen når som helst på døgnet og få kjøpt hasj. I dag er det ikke sikkert du får kjøpt i det hele tatt.

Tilgangen på amfetamin, heroin og tabletter har imidlertid ikke endret seg, forteller han.

- Så da tenker jeg: Hva med ungdom som røyker hasj? Hvis det ikke er noe å få tak i, eller det er for dyrt. Da velger de kanskje å prøve andre rusmidler som er mer farlig.

Engebretsen mener han allerede ser konsekvensene av dette.

- Det kommer ukjente og stadig yngre fjes inn i den harde kjernen i Brugata.

- EKSTREMT PRISNIVÅ: Miljøarbeider og skribent Even Skyrud i =Oslo sier cannabistørken fører til mer vold og aggressivitet blant amfetaminmisbrukere som må ty til beroligende medisiner for å få sove. Foto: Lars Eivind Bones
- EKSTREMT PRISNIVÅ: Miljøarbeider og skribent Even Skyrud i =Oslo sier cannabistørken fører til mer vold og aggressivitet blant amfetaminmisbrukere som må ty til beroligende medisiner for å få sove. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Ekstremt prisnivå

Even Skyrud er skribent og miljøarbeider i gatemagasinet =Oslo, og har tett kontakt med gatemiljøene i Oslo.

Han kjenner seg igjen i situasjonen Engebretsen beskriver.

- Jeg kan bekrefte at det er et ekstremt høyt prisnivå, og at veldig mange bruker ting de til vanlig ikke bruker, sier han til Dagbladet.

Tørken fører også til at utsatt ungdom, som tidligere i all hovedsak har brukt alkohol og cannabis, i økende grad prøver stoffer som GHB og MDMA, i tillegg til beroligende medikamenter som Rivotril, Xanor og Valium (kalt benzodiazepiner), forteller han. Slike medisiner er sterkt vanedannende, og er svært utbredt i rusmiljøene.

Han er imidlertid ikke kjent med noen omfattende nyrekruttering til heroinmiljøet.

- Jeg ser faren for det, men det jeg hører om er primært andre ting enn heroin.

Han forteller at han begynte å høre om tørken i januar, og at han derfor ikke tror det har direkte sammenheng med coronapandemien. Politiaksjoner og beslag er blant de mulige årsakene, sier han.

DOPMARKED: Cannabis er nå dyrere enn heroin på gata i Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
DOPMARKED: Cannabis er nå dyrere enn heroin på gata i Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

Vold og psykoser

Mange amfetaminmisbrukere bruker cannabis som et beroligende middel, blant annet for å få sove. I =Oslo merker de cannabistørken på denne gruppen spesielt, forteller Skyrud.

I mangel på cannabis, begynner flere i denne gruppen å bruke heroin eller tabletter, ifølge Skyrud. Kombinert med amfetamin-indusert søvnmangel, kan konsekvensene være mer vold, mer aggressivitet og flere psykoser blant brukerne.

BALLTRE: Tre personer skal ha blitt angrepet av flere andre utenfor Hasle torg i Oslo 12. april. Video: Embla Augusta Hjort-Larsen / Privat Vis mer

- En annen konsekvens er at det skjer flere ran innad i miljøet. Det er blitt tøffere, fordi mange er helt avhengige av den cannabisen for å sove. Da blir man ganske desperat når prisen går opp 300 prosent, sier han.

Han understreker seg at denne volden i liten grad retter seg mot personer utenfor rusmiljøet.

- Noe mer vold

Politistasjonssjef Tore Soldal ved Sentrum politistasjon Oslo skriver i en e-post til Dagbladet at enhet sentrum har registrert en dobling av hasjprisene.

- Vi er noe mer usikre på hvor mye prisene på marijuana har endret seg, skriver han.

Politiet har ikke registrert vesentlig prisendring på andre ulovlige rusmidler.

- Vi har også sett noe mer vold og en mer aggressiv stemning i områder der mye av omsetningen av ulovlige rusmiddel finner sted, uten at vi kan påstå at dette skyldes knapphet på rusmidler.

Politiet har vært bekymret for en mulig økning av vold og ran i disse områdene, enten for å skaffe kontanter eller rusmidler, skriver han. Han deler imidlertid ikke Skyruds oppfatning fullt ut.

- Likevel viser analyser politiet har gjort, at det per nå ikke har vært mer vold og ran i miljøene i denne perioden enn tidligere.

Politiet har for øvrig ikke grunnlag for å si at ungdom har gått over til andre narkotiske stoff på grunn av den reduserte tilgangen på cannabisprodukter, understreker han.

- NEGATIVT: Daglig leder Kenneth Arctander Johansen i Rusmisbrukernes Interesseorganisasjon (RIO) frykter at stive hasjpriser vil føre til brukere søker seg til andre rusmidler. Her med helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) i 2016. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
- NEGATIVT: Daglig leder Kenneth Arctander Johansen i Rusmisbrukernes Interesseorganisasjon (RIO) frykter at stive hasjpriser vil føre til brukere søker seg til andre rusmidler. Her med helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) i 2016. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Flere årsaker

Daglig leder Kenneth Arctander Johansen i Rusmisbrukernes Interesseorganisasjon (RIO) mener cannabistørken er en konsekvens av flere sammenfallende faktorer. Politibeslag og stenging av grensene er blant årsakene, mener han.

- Det er veldig negativt, fordi det øker sannsynligheten for at folk bytter til andre rusmidler når de enten ikke får tak i cannabis, eller den er så dyr at de ikke har råd til å kjøpe den, sier han til Dagbladet.

Han forteller at RIO har hørt om priser opp mot 600 kroner for et gram cannabis, og bekrefter at MDMA, GHB og piller i stor grad fyller tomrommet i hovedstadens narkotikamarked. Johansen forteller også om salg av ecstasytabletter på gata - noe de knapt har sett siden 1990-tallet.

I andre deler av landet fylles tomrommet av enda sterkere stoffer.

- Det er en del steder vi begynner å høre om innenlandsprodusert metamfetamin, for eksempel i Hedmark, sier Johansen.

I tillegg melder RIOs regionskontorer om hasjtørke i Bodø, Tromsø og på Vestlandet, forteller Johansen. I Bodø meldes det også om økt tilstrømming av unge til det åpne rusmiljøet rundt kjøpesenteret Glasshuset.

- Fare for vold, trusler og ran

Johansen sier Oslo-tørken fører til at brukere som vanligvis ikke handler på gata, ser seg nødt til det.

- Flere yngre, naturlig nok, men også andre personer du i utgangspunktet aldri ville sett der nede.

Det dreier seg om «ressurssterke» cannabis-brukere uten omfattende rusproblemer av den typen som forbindes med gatemiljøene, forteller han.

- De oppsøker plutselig helt andre miljøer enn de har gjort tidligere, og får kontakt med flere i de kriminelle miljøene. Plutselig har de etablert seg i et større kriminelt miljø. Jeg tenker det er større fare for alt det medfører, av vold, trusler, ran.

Flere beslag

Han sier også at det vil få alvorlige konsekvenser dersom amfetaminmisbrukere som bruker hasj som et beroligende middel, går over til å bruke opioider eller benzodiazepiner.

- De stoffene stiller i en annen kategori når det gjelder å redusere kognitiv kapasitet og konsekvenstenkning, i tillegg til at det er mye høyere avhengighetsproblematikk forbundet med det.

Johansen tror imidlertid markedet etter hvert vil regulere seg selv, og at tørken vil kunne føre til mer produksjon av cannabis i Norge.

Dagbladet har tidligere omtalt en markant økning i beslag av cannabisfrø i tollen.

- Det kan ta litt tid før innenlandsproduksjonen er oppe på et nivå som dekker behovet i markedet. Men det er ganske mange økonomiske insentiver for det nå, med disse prisene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!