- Heroin på resept kan redde liv og familier

Eksnarkomane Nini Stoltenberg støtter Rusutvalget som vil la leger dele ut heroin til narkomane.

VAR  PÅ GATA: Nini Stoltenberg har flere år med heroinavhengighet bak seg og støtter rusutvalgets forslag om heroin på resept fra leger til narkomane. Hun er lillesøster til statsminister Jens Stoltenberg og datter av utvalgets leder Thorvald Stoltenberg. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
VAR PÅ GATA: Nini Stoltenberg har flere år med heroinavhengighet bak seg og støtter rusutvalgets forslag om heroin på resept fra leger til narkomane. Hun er lillesøster til statsminister Jens Stoltenberg og datter av utvalgets leder Thorvald Stoltenberg. Foto: Anders Grønneberg / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Jeg håper ikke vi får en ny debatt på 20 år om det er rett å gi syke medisinen de trenger, sier Nini Stoltenberg, som i flere år på 90-tallet var heroinavhengig, til Dagbladet.

Sammenlikner med insulin Nini Stoltenberg er lillesøster til statsministeren og datter av Rusutvalgets leder, Thorvald Stoltenberg.

- Det er klart jeg har kommet med innspill, men utvalget har snakket med en rekke personer og fagmiljøer. Jeg hørte om reseptforslaget deres først på Facebook etter NRK-saken, sier hun.

I går brakte NRK den første lekkasjen fra regjeringens Rusutvalg. De retter sterk kritikk mot dagens tilbud for narkomane, blant annet for dårlig psykiatrisk oppfølging og manglende samarbeid på tvers av fagmiljøene.

I tillegg kom forslaget om å gi leger rett til å skrive ut resept på heroin til narkomane pasienter.  Det vil skape debatt, både innad i regjeringen, blant fagfolk og blant velgerne.

Nini Stoltenberg mener debatten må ta utgangspunkt i at rusavhengighet er en sykdom.

- Når debatterte vi om diabetikere skulle få insulin gratis på resept, eller om kreftrammede skulle få cellegiften de trenger for å bli friske? Heroinavhengige er en pasientgruppe og legene må få tillit, sier Stoltenberg.

Vanskelige grenser Debattene de neste ukene vil handle mye om hvem som bør omfattes av ordningen.

- Grensen for hvem som kan få slike resepter må gå et sted, dette kan ikke være et tilbud for unge som tester ut stoff. På den andre siden: En gang i tida var kravet til hivsmittede narkomane at de var døden nær før de skulle få tilbud om metadon. Å sette en klar grense for resepten tidlig i debatten er skummelt, sier hun.

- Vil ikke tiltaket føre til at motivasjonen for å slutte forsvinner?

- Narkomane sliter jo nettopp med å samle tankene om å slutte. Når folk ikke må løpe rundt på jakt etter dop og penger for å holde seg friske hele døgnet, så får de ro og oppdager andre behov i livet. Mål som kan nås om de ikke må jage etter heroin. Enkelte vil selvfølgelig aldri ønske eller klare å slutte, men de når vi ikke uansett, sier hun.

Over 3000 døde Et av målene med heroin på resept i andre land er å redusere skadeomfanget. Siden 1998 har over 3000 mennesker dødd av overdoser i Norge. Overdoser skyldes urent eller for kraftig stoff, eller at kroppen er nedkjørt.

- Utdeling kan redde både liv og familier. Jeg ble veldig glad da jeg så resept-forslaget, men om det blir det endelige resultatet gjenstår å se, sier Stoltenberg.