Heroin på resept

Gi sprøytenarkomane gratis heroin på skattebetalernes regning, jo før jo heller, skriver Trude Ringheim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Danmark får enkelte heroinavhengige fra nyttår to sprøyter daglig – av staten. Danske politikere var lenge i tvil. Gjennombruddet kom da daværende sunnhetsminister Lars Løkke Rasmussen (V) snudde. Et intervju i Berlingske Tidende med sprøyteavhengige Linda, skapte dessuten bølger i dansk opinion. Linda fortalte i intervjuet at hun får 1150 kroner for å la en 71 år gammel kunde putte i henne piller som doper henne bevisstløs, før han har sex med henne. Kunden tenner på sex med lik. Pillene får kunden via kona si som jobber på sykehjem, fortalte Linda, og danskene fikk kaffen i halsen.

MORALEN FRA DANMARK er at kloke politikere kan snu. Og at de må forholde seg til harde realiteter, ikke ønskedrømmer. Helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen fortjener ros. I Dagbladet har Hanssen åpnet for å diskutere statlig utdeling av heroin, og bombarderes straks med protester. Det dristige utspillet kom etter at Dagbladet søndag fortalte om heroinavhengige Ted Alexander (33) og hans fortvilte mormor på 80 år – som sliter seg totalt ut for å hjelpe barnebarnet. Hanssen har kommet til en erkjennelse: Folk som har gått på tunge stoffer i 10-30 år, har ofte veldig lang vei tilbake til et rusfritt liv. Noen velger å ruse seg helt til de dør. Det fratar ikke ministeren ansvaret for å forsøke å gi dem menneskeverd.

HANSSENS TANKER er politisk farlige. Dilemmaene står i kø: Skal staten være narkohai og servere folk det som dreper dem? Vil staten gjøre folk mindre motivert for et rusfritt liv? Er ikke heroin mindre egnet som substitusjonsmedikament enn metadon/ Subutex fordi dosen må inntas tre-fire ganger daglig? Og hvor skal Hanssen så handle statsdop?

Hanssen bruker ordet «politisk avmakt». Det er prisverdig at han tar initiativ til en debatt som han ikke vet hvor ender. Det han jo visste var at Senterpartiet ville steile, og mange Ap-politikere.

Problemet er at norsk narkotikapolitikk altfor lenge har vært preget av nettopp avmakt. Politikerne vet hva de imot, her er ryggmargsrefleksene sterke. Alle er enige om at noe bør gjøres og at det vi gjør nå, ikke virker. Likevel er viljen til å tenke nytt, sjelden til stede. Hanssen stiller seg åpen og undrende i et vanskelig spørsmål.

OVERDOSEVERSTINGEN. I byen med det store hjerte jages og trakasserer mennesker som er syke hver eneste dag. Norsk rusomsorg preges ellers av manglende sammenheng mellom akutthjelp, institusjonsplass og oppfølging, slik Hanssen påpeker. Bare unntaksvis får folk psykologhjelp til å bearbeide traumer fra vond oppvekst og et tøft rusliv– og for å takle det ensomme livet på metadon. Rusomsorg handler om mer enn penger og institusjonsplasser. Det handler også om å bli sett og akseptert, ikke bare tolerert.

SIV ÅPNET DØRA. 35-40 stoffavhengige marsjerte fra Oslo S til Stortinget med krav om en mer human narkotikapolitikk. Aksjonen kom etter at stasjonssjefen ved Grønland politistasjon foreslo å flytte Oslos gatenarkomane til Eidsvolls plass for at politikerne skulle se dem. Utenfor Stortinget sto politikerne oppstilt og skrøt av sosialpolitikk, i munnen på hverandre. Det gjorde ikke inntrykk på gatefolket. Men Siv inviterte dem inn, og gjorde et narkokupp. Hun sa: «Vi er også deres folkevalgte». Omfavnelsen er totalt uforpliktende. Men de som ble tatt inn i varmen, opplevde det som en historisk klapp på skuldra. I 2008 er vi nemlig ikke kommet lenger.

HØRER SIV John Alvheims harmdirrende røst? Jeg håper det. Alvheim skar gjennom: «Vi må redde liv. De handler om verdighet og et likeverdig helsetilbud. Frp’s politikk har ikke vært å løfte arven etter Alvheim. Men Siv Jensen får en sjanse til.

I INTERVJUET sier Bjarne Håkon Hanssen at Karl-John Sivertsen, samboer til Nini Stoltenberg, bidro til å åpne øynene hans. Ministeren for de utslåtte, innså hvor vanvittig sterkt suget etter heroinrusen faktisk er. Da Nini Stoltenberg sto fram, så alle at det skjer selv i de aller beste politikerfamilier. Men det viktigste Nini gjorde, var å fortelle hvor fantastisk rusen oppleves. Heroin gir lykkefølelse, ro og hvile for folk som mangler nettopp det. Et snevert og moralistisk syn på ulovlige rusmidler fører til dårlig narkotikapolitikk.

GATEFOLKET HAR fått håp. Her om dagen ble sprøyterommet i Oslo reddet. Nå må Hanssen gå inn for at fastleger kan skrive ut Subutex. Det må etableres mange lavterskeltilbud der yngre fanges opp. Hjelpen må nå unge på dop tidligere. Heroin på resept er aller siste stopp. Bare Oslo Venstre og Unge Venstre har gått inn for statlige doser. Enkelte politikere i SV og Frp har uttrykt tvil. Hanssen har åpnet døra. Nå må han ta kampen. Krigen mot narkotika kan ikke vinnes. Nå handler det om oppdemning og menneskeverd.