Heroin selges over hele landet

Salg av narkotika her i landet har økt voldsomt de siste par årene. Til tross for at politi og tollere beslaglegger mer stoff enn noensinne, er narkolangernes lager likevel store. Tilgangen på heroin og amfetamin har aldri vært enklere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hallgeir Larsen, leder for Norsk Narkotikapolitiforening, er rystet over hva som skjer.

- I 1997 og 1998 har narkosalget formelig eksplodert. Det sitter noen kyniske jævler og drar mer og mer heroin inn til Norge. De skulle vi gjerne fått has på.

Flommer

Heroin selges over hele landet. Politiet har avdekket salg av dødsdopet i samtlige 18 fylker.

- I året som gikk gjorde våre folk 2485 enkeltbeslag av heroin fra Agder i sør til Finnmark i nord. Alle vet at dette bare utgjør toppen av isfjellet, sier Hallgeir Larsen.

- Tidligere kunne vi merke på stoffmisbrukerne når vi gjorde beslag. De ble stressa fordi markedet tørka ut for en periode.

Slik er ikke situasjonen lenger. Når vi nå fra tid til annen slår kloa i store partier narkotika, ser det ut til å være uten innvirkning på salget. Vi gjør større og flere beslag for hvert år som går. Likevel flommer narkotikaen i Norge.

Debut med heroin

I 1997 gjorde politiet 2394 beslag av amfetamin og 5712 beslag av hasj. Mest bekymringsfullt er det imidlertid at heroinens tilgjengelighet øker stå sterkt, mener narkotikapolitiforeningslederen.

- Ser vi bort fra de største byene, er det gjort flest beslag av heroin på Ringerike, i Asker og Bærum, på Romerike, i Vestoppland og Follo. Det sier litt om utfordringen dette landet står overfor. Vi kan glemme alt vi har trodd om at narkotikaomsetning er et byfenomen, mener Hallgeir Larsen.

Rapporter han sitter med gjør ham livredd.

- De forteller om en helt ny tendens: Flere og flere ungdommer narkodebuterer direkte med heroin, fordi stoffet finnes over alt. Og ikke minst fordi det er så billig. Før var prisen 500 kroner for heroindosen, mens nå er den nede i 200 kroner. Mens for eksempel hasj har kostet det samme så lenge jeg kan huske.

Dop til unger

Hallgeir Larsen og hans medlemmer har snakket med mange eldre narkomane som reagerer på at fjortiser kommer og spør etter amfetamin og heroin.

- Ringrevene har ei etisk grense de lever etter. De selger ikke dop til unger. Men det finnes dessverre narkolangere uten moral som også rekrutterer tenåringer mens de er beruset.

Vi har registrert en farlig utvikling i unges holdning til narkotika. De er mer liberale og åpne for å teste stoffene enn før. Det hjelper lite å styrke kontrollapparatet alene hvis ikke det forebyggende arbeidet lykkes, sier han.

Hva mener du om ungdom og dop?