INSPIRASJON FRA ZURICH:  Regjeringens rusutvalg har blant annet hentet sin inspirasjon fra det sveitsiske heroinprosjektet. FOTO: REUTERS/SCANPIX.
INSPIRASJON FRA ZURICH: Regjeringens rusutvalg har blant annet hentet sin inspirasjon fra det sveitsiske heroinprosjektet. FOTO: REUTERS/SCANPIX.Vis mer

- Heroinbehandling vil skape nye problemer

Feil tiltak til feil tid, mener professor Helge Waal, som frykter en avsporing av rusdebatten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Heroinbehandling løser ingenting og vil skape nye problemer, mener professor Helge Waal, som frykter en avsporing av rusdebatten.

Mandag ble det kjent at regjeringens rusutvalg, som ledes av Thorvald Stoltenberg, vil foreslå at leger skal få gi heroin til de tyngste rusmisbrukerne.

Dette utløste kraftige reaksjoner blant annet fra politikere og politiet. Nå mener psykiatriprofessor Helge Waal ved Senter for rus- og avhengighetsforskning (Seraf) at forslaget ikke vil løse noen ting.

- Det er feil tiltak til feil tid, sier han til Klassekampen.

Selv om han prinsipielt ikke er motstander av heroinbehandling mener han at tiden ikke er inne for å prøve dette ut i Norge.

- Hovedtema, dessverre - Jeg blir veldig skuffet dersom heroinbehandling blir hovedtemaet i rusdebatten, og det ser dessverre ut slik. Problemet i dag er å utvide kapasiteten og forbedre kvaliteten i de behandlingsformene som i absolutt alle land regnes som de viktigste, sier han.

Waal mener ressursene bør settes inn på å styrke ordningen med legemiddelassistert rehabilitering (LAR), der brukerne får utdelt Subutex og metadon.

Stoltenberg-utvalget legger offisielt fram sin rapport onsdag.
(NTB).