Heroinbølge i Murmansk

MURMANSK: Rundt midnatt høres banning og skrik i gangen i fjerde etasje i et hybelhus i Murmansk. Sergej (32) sier han vil drepe naboene sine, Igor (30) og Olga (32). Han bærer med seg ei avsagd hagle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Russerne lager nordisk nettverk

Først løsner han et skudd som fliser opp et stort hull i døra inn til den sparsommelige ettromsleiligheten til ekteparet. Igor og Olga Pahomova kler fort på seg og løper ut, dytter bort desperadoen og stormer nedover i trappegangen.

Fem skudd

Et nytt skudd treffer murpussen over dem, men de blir ikke truffet. I alt fem bomskudd blir avfyrt før politiet er på plass for å gjøre slutt på galskapen.

En halv time seinere denne torsdagen i mars møter Dagbladet gjerningsmannen på politihuset i tredje distrikt, i bydelen Leninskij.

Sergej blir presset inn mot en vegg, med hendene festet i jern på ryggen. En polititjenestemann trekker fram hagla fra innerlomma til 32-åringen.

Etter å ha tømt alle lommene hans for patroner, fjernet skolisser og annet redskap som kan brukes mot andre innsatte, blir han avhørt i gangen.

Dopet

Det hatefulle blikket han sender oss røper at han er dopet. Han forteller at naboene har gitt den fire år gamle sønnen hans sterke tabletter.

Sergej og hans dramatiske historie er bare et eksempel på hva heroinen gjør med samfunnet i Murmansk. De siste åra har det flommet over av det farlige narkotiske stoffet.

- Vi registrerer en skremmende økning i antall narkodrap år for år. Det er en utvikling vi ikke liker, sier narkotikasjef Sergej Vasjutin til Dagbladet.

- Sønnen min ligger på sykehus og kan dø på grunn av disse djevlene jeg har som naboer, sier Sergej.

Han blir leid fem, seks meter videre nedover i gangen og låst inn i ei skitten ventecelle hvor det allerede sitter fem andre som er hentet inn i løpet av kvelden og natta.