Heroinen tar alkoholikerne

De siste årene har heroin blitt så billig at rene alkoholikere velger å gå over på sprøyter. I Oslo har man hatt overdosedødsfall blant drankere helt opp i 70-årene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fleste akuttjenestene for rusmisbrukere i Oslo har klart definerte klienteller, noen er utelukkende for alkoholikere, andre kun for narkomane. Utviklingen de siste årene har imidlertid bidratt til å viske ut skillelinjene og skape en stor gruppe blandingsmisbrukere - i alle aldre.

Garvede alkoholikere, mange godt opp i årene, velger å begynne å sette skudd med heroin. Det koster flere av dem livet.

- Den rene alkoholikeren er i ferd med å dø ut med krigsseilergenerasjonen, sier assisterende institusjonssjef Eskild Aasberg ved M3-akutten i Oslo.

Han sier de merker en helt klar tendens: - Vi har sett en kraftig økning i overdosedødsfallene blant eldre de siste årene, folk helt opp i 70 år.

90 kroner

- Prisen er avgjørende for denne tendensen, og folk har blitt mer ukritisk i forhold til hva slags rusmidler de bruker, opplyser Aasberg.

En periode var prisen på en brukerdose helt nede i 90 kroner. I dag koster en dose rundt 200 kroner.

- Før urolighetene på Balkan skapte en eksplosjon i heroinmarkedet i første halvdel av 90-tallet måtte en tung misbruker skaffe til veie 8000 kroner i døgnet. Nå klarer de tyngste heroinistene seg med en tusenlapp, forteller Eskeld Aasberg.

I fjor mistet 327 mennesker livet etter å ha tatt overdose i Norge. Det er nesten like mange som omkom i trafikken. Det siste tiåret har overdoser krevd hele 903 menneskeliv, bare i Oslo.

BILLIG DØD: For to hundre kroner kan du kjøpe deg inngangsbillett til en verden hvor veien ut er døden.