Heroinen tar alkoholikerne

De siste årene har heroin blitt så billig at rene alkoholikere velger å gå over på sprøyter. I Oslo har man hatt overdosedødsfall blant drankere helt opp i 70-årene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

De fleste akuttjenestene for rusmisbrukere i Oslo har klart definerte klienteller, noen er utelukkende for alkoholikere, andre kun for narkomane. Utviklingen de siste årene har imidlertid bidratt til å viske ut skillelinjene og skape en stor gruppe blandingsmisbrukere - i alle aldre.

Garvede alkoholikere, mange godt opp i årene, velger å begynne å sette skudd med heroin. Det koster flere av dem livet.

- Den rene alkoholikeren er i ferd med å dø ut med krigsseilergenerasjonen, sier assisterende institusjonssjef Eskild Aasberg ved M3-akutten i Oslo.

Han sier de merker en helt klar tendens: - Vi har sett en kraftig økning i overdosedødsfallene blant eldre de siste årene, folk helt opp i 70 år.

90 kroner

- Prisen er avgjørende for denne tendensen, og folk har blitt mer ukritisk i forhold til hva slags rusmidler de bruker, opplyser Aasberg.

En periode var prisen på en brukerdose helt nede i 90 kroner. I dag koster en dose rundt 200 kroner.

- Før urolighetene på Balkan skapte en eksplosjon i heroinmarkedet i første halvdel av 90-tallet måtte en tung misbruker skaffe til veie 8000 kroner i døgnet. Nå klarer de tyngste heroinistene seg med en tusenlapp, forteller Eskeld Aasberg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer