ÅPENLYS BRUK I OSLO:  Bare tre prosent av de 1500 kiloene som smugles inn til Norge havner hos politiet. Inneklemt mellom Oslo Sentralstasjon og Den Norske Opera, midt i Norges mest trafikkerte trafikkmaskin ligger «Nåleputa», et sted som har vært populært blant rusmisbrukere. Foto: Espen Røst / Dagbladet
ÅPENLYS BRUK I OSLO: Bare tre prosent av de 1500 kiloene som smugles inn til Norge havner hos politiet. Inneklemt mellom Oslo Sentralstasjon og Den Norske Opera, midt i Norges mest trafikkerte trafikkmaskin ligger «Nåleputa», et sted som har vært populært blant rusmisbrukere. Foto: Espen Røst / DagbladetVis mer

Heroinsmuglerne går fri for politiet

Politiet beslaglegger trolig kun rundt tre prosent av all heroinen som smugles inn til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor beslagla politiet og tollvesenet 45 kilo heroin i Norge. Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus) anslo i 2009 er det årlige forbruket av heroin her i landet var på 1500 kilo, skriver Aftenposten.

- Dette er vanskelig å anslå, men vi har ikke data som gir oss grunnlag for å si at det har vært vesentlige endringer de siste årene etter 2009, sier Anne Line Bretteville-Jensen, forskningsleder ved Sirus.

Det betyr at kun tre prosent av de 1500 kiloene havner hos politiet.

I løpet av ni uker fra desember i fjor til midten av februar i år beslagla politiet nesten 35 kilo heroinholdig pulver i Oslo. Denne heroinen har en innkjøpsverdi opp mot ni millioner kroner, og gateverdien kan være opp mot 35 millioner kroner.

- Det er åpenbart at aktørene føler seg for trygge og at det er flere store partier som smugles inn. Vi konstaterer at risikoen for å bli oppdaget ikke har vært tilstrekkelig, sier Einar Aas, politiinspektør ved seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt.

Ifølge avisen kommer det meste av heroinen som smugles til Norge, fra Afghanistan via Tyrkia og videre langs det som kalles «Balkan-ruten» til Vest-Europa.

(NTB)