Vestlundveien ungdomssenter i Bergen

Heroinsprøyter, narkofest og luksusbiler. Legges ned etter knusende rapport

Ståtsråden beordrer nedleggelse av Vestlundveien ungdomssenter. Nå vil hun granske alle landets adferdsinstitusjoner etter Dagbladets avsløringer.

JENTEROM: Slik så det ut på rommet til en beboer på Vestlundveien ungdomssenter i 2015. Foto: Privat
JENTEROM: Slik så det ut på rommet til en beboer på Vestlundveien ungdomssenter i 2015. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Det er bekymringsfullt for meg at verken Bufetat vest, Bufdir eller Fylkesmannen i Hordaland har fanget opp og tatt tak i de alvorlige forholdene som framkommer av rapporten, sier barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) til Dagbladet.

8. mai, i kjølvannet av Dagbladets mange avsløringer om Vestlundveien ungdomssenter, opplyste barne- og likestillingsministeren om at det etableres ei hurtigarbeidende ekspertgruppe som skal vurdere om tilbudet på Vestlundveien ungdomssenter er forsvarlig.

Fredag fikk barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) granskingsrapporten på sitt bord. Samme dag gikk avdelingslederen ved Vestlundveien formelt av.

Rapporten konkluderer med at driften på Vestlundveien ungdomssenter ikke er forsvarlig og at beboere ikke får forsvarlig behandling.

Legges ned

Derfor har statsråden bestemt at Vestlundveien ungdomssenter, som har vært midlertidig stengt siden 9. mai, umiddelbart skal legges ned.

I korte trekk viser rapporten at terskelen har vært for høy når det gjelder å begrense ungdommenes frihet på Vestlundveien ungdomssenter.

Det framkommer klart av rapporten at terskelen for bruk av tvang med hjemmel i rettighetsforskriften har vært vesentlig høyere enn på sammenliknbare institusjoner.

«De informantene som har vært ansatt ved institusjonen over flere år, uttrykker at de opplever at det er et klart misforhold mellom den miljøterapeutiske arbeidsmodellen de er pålagt å følge, og det å sette begrensninger i beboernes frihet gjennom mer inngripende tiltak hvor leder har vedtakskompetanse», heter det i rapporten.

«Som eksempel trakk flere av informantene frem at en beboer ikke ble stoppet da vedkommende raserte kjøkkenet.»

Det framkommer også av rapporten at ansatte ikke har fått den opplæring de trenger, og at ungdommenes egne ønsker i for stor grad er blitt oppfattet som brukermedvirkning.

- Alvorlig

Dessuten framkommer det at det ikke er nødvendig stabilitet i personalgruppa eller arbeidsmiljøet for forsvarlig drift ved den statlige barnevernsinstitusjonen.

- Jeg ser svært alvorlig på det som framkommer i rapporten. Det er tydelig for meg at det har vært svikt i flere ledd, sier barne- og likestillingsministeren.

Helleland forteller at departementet har brukt helga på å gjennomgå rapporten og bestemme seg for hvilke tiltak som må settes inn, på kort og lang sikt, for å sikre forsvarlige forhold i norske adferdsinstitusjoner.

Fem tiltak

Statsråden iverksetter følgende fem tiltak:

  • Bufdir skal umiddelbart gjennomføre grep for å sikre tilstrekkelig styring, kontroll og oppfølging i Bufetat, region vest. Hele regionen skal gjennomgås.
  • Undersøkelse av alle såkalte «adferd høy»-institusjoner i landet for å sjekke om tilbudet er forsvarlig. I forlengelsen av dette, vil Helleland ha en undersøkelse av samtlige adferdsinstitusjoner i Norge.
  • Ekstern gjennomgang av barnevernets systemer for styring, kontroll og oppfølging i løpet av høsten.
  • Undersøkelse som forklarer hvorfor fylkesmannen ikke har avdekket svikten ved institusjonen.
  • Statsråden vil invitere Bufdirs ledelse til et møte om saken like etter ferien der saken skal gjennomgås, for å sikre at sårbarheter i systemet rettes opp.

- Jeg forventer rask levering. Vi har ikke tid til å sitte og vente. Forholdene i region vest må komme under kontroll. Samtidig må vi forsikre oss om at dette ikke er en systemsvikt som eksisterer rundt om i landet. Jeg vil også ha svar på hvorfor tilsynsmyndigheten ikke har avdekket det som nå er kommet fram, sier Helleland.

Tar selvkritikk

Bufetat region vest tar et oppgjør med seg selv etter den knusende rapporten.

- Regionen er takknemlig for det svært grundige arbeidet som den eksterne arbeidsgruppa har gjort i denne saken. Rapporten viser alvorlige mangler ved Vestlundveien ungdomssenter. Vi tar vurderingene og konklusjonen fra arbeidsgruppen svært alvorlig, sier regiondirektør Øistein Søvik i Bufetat, region vest.

Han trekker fram at rapporten viser at personalgruppa ikke har fått god nok opplæring og ikke har hatt et godt nok felles faglig grunnlag å jobbe på.

- Intervjuene med ansatte viser at vi ikke har jobbet godt nok med dette. Her må vi ta selvkritikk.

Søvik viser videre til at det har vært sterkt fokus i barnevernet og tilsynsmyndigheter på å redusere bruken av tvang.

- Splittelse

- Rapporten påpeker at terskelen for å gripe inn med grensesetting overfor ungdommer har vært for høy på Vestlundveien. Å finne rett balanse er krevende. Dette er noe vi må gå grundig inn i. Det er også svært beklagelig at splittelsen i personalgruppa og mellom ledelsen og personalet har gått ut over det faglige arbeidet, sier regiondirektøren.

Søvik sier han er glad for at rapporten også viser til mange positive sider ved måten personalgruppa har jobbet på, noe som har gitt positive resultater for ungdommer på Vestlundveien.

Han viser også til at de har fått mange gode tilbakemeldinger fra Fylkesmannen, Psykisk helsevern, Forandringsfabrikken, pårørende og fra kommuner som har hatt ungdommer på Vestlundveien.

- Regionledelsen erkjenner at vi ikke har hatt gode nok systemer for å oppdage og rette opp mangler ved Vestlundveien. Dette tar vi selvkritikk på. Vi er derfor i gang med å iverksette tiltak som gjør at regionledelsen kommer enda tettere på driften av institusjonene våre, og som sikrer bedre internkontroll i regionen, sier Søvik.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer