«Heroisk kamp» mot branninferno

De siste dagene har godt over 140 skogbranner brutt ut i Hellas. Nå er «slaget i gang», og flere hundre personer kjemper mot flammene.

BRANN: Flammene påvirker blant annet strømlinjene i området rundt Krestena sør for Olympia. Foto: Giannis Spyrounis / ilialive.gr / AP / NTB
BRANN: Flammene påvirker blant annet strømlinjene i området rundt Krestena sør for Olympia. Foto: Giannis Spyrounis / ilialive.gr / AP / NTB Vis mer
Publisert

- Det er en eksplosiv cocktail av tørke, høye temperaturer og kraftig vind, sa talsperson Yiannis Artopoios i det greske brannvesenet på en pressekonferanse søndag kveld, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Siden fredag har det brutt ut over 140 skogbranner i Hellas, blant annet på den populære ferieøya Lesvos, skrev den greske kringkasteren ERT. På Lesvos ble over 450 personer evakuert fra flere landsbyer i løpet av søndagen.

Mandag morgen skriver ERT at brannvesenet har størst utfordringer i området nær landsbyene Krestena og Skillountia, sør og sørøst for Olympia, den arkeologiske plassen hvor de olympiske lekene opprinnelig ble arrangert. Det ligger vest på Peloponnes.

Der er nå 159 brannfolk i aksjon i området, i tillegg til fire brannfly, fire brannhelikoptre, 59 brannbiler og brannvesenets mobile kommandopost «Olympus».

Søndag var beredskaps- og klimaminister Christos Stylianides oppe i helikopter over brannene i Elis-området.

BRANN: Da nabogården var truet av brann, steppet en heroisk bonde inn. Foto: BBC Vis mer

- Etter en veldig vanskelig dag, la oss gi en oversikt: Mannskapene og personer fra departementet ankom i morges. Vi hadde møte, og på bakgrunn av informasjon fra brannmannskapene gjorde vi justeringer på bakken, for å håndtere det vanskelige terrenget, sa Stylianides etter søndagens helikoptertur.

Stadige endringer i vind, samt kupert terreng og stedvis tett skog gjør arbeidet svært krevende.

- Vi har konstante oppblussinger. Slaget er i gang. Alle de involverte, brannfolk, skogvoktere, soldater, politiet, frivillige, sivilforsvaret, alle er sammen på bakken her, sa Stylianides.

- Kampen de kjemper der borte er en heroisk kamp. Vi må anerkjenne innsatsen de gjør, sa han videre.

Ordfører Dionysis Baliukos i landsbyen Andritsaina, som ligger rett ved skogbrannen, understreker mandag morgen at det er gjort store framskritt i løpet av natta, og at brannene nå er vesentlig redusert.

Det er mandag ventet rundt 35 grader i området.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer