Herpes gir hiv

Opp mot 30 prosent av alle nordmenn har kjønnsherpes. De har økt risiko for å bli hivsmittet ved ubeskyttet sex.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Mange smittes av hiv som en konsekvens av at de har herpes. Selv om det i dag er lite hiv i Norge, kan det komme til å bli et stort problem i framtida. Stor utbredning av kjønnssykdommer bidrar til å øke antallet hivsmittede, sier Tore Jarl Gutteberg, professor 2 og overlege ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

Herpes er verdens mest utbredte kjønnssykdom og kjønnssykdommen som har størst dokumenterbar sammenheng med hiv.

Lager ganger for hiv

-  Vi har lenge vært redde for at de små sårene man får på grunn av herpes, og som man ikke ser, gjør at personer blir mer mottakelige for hivsmitte, sier Gutteberg.

Herpesviruset er med på å bryte ned kroppens naturlige forsvar mot hiv. Sårene i underlivet gjør det enklere for hivviruset å slippe inn i kroppen. Herpesviruset angriper epitelcellene under slimhinnene på penis og i vagina. Disse cellene utgjør kroppens naturlige forsvar. Cellene endrer form, og det dannes ganger mellom cellene der hivviruset kommer seg forbi og videre inn til markofagceller, der viruset formerer seg.

Usikker metode

Forskerne har ennå ikke klart å dokumentere at klamydia har samme negative effekt som herpes på hivsmitte. Men Gutteberg mener mye tyder på at det er en sammenheng fordi klamydiairritasjon gjør det lettere for viruset å komme inn i kroppen.

Ifølge lege ved Haukeland sykehus Arvid Nilsen sluttet man å registrere tilfeller av herpes i Norge for ti år siden. Årsaken var blant annet at testene var usikre.

-  De mest pessimistiske tror 25- 30 prosent av befolkningen er smittet av herpes, men jeg vil tro det reelle tallet ligger på rundt 15- 20 prosent. Tre av fire merker aldri symptomer, sier Nilsen.

SVEKKER IMMUNSYSTEMET: Herpes er med på å bryte ned det naturlige forsvaret mot hiv.