Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Herr Grå skal redde Japan

Utenriksminister Keizo Obuchi (61) har liten tillit i markedet og ingen appell blant japanere flest. Likevel blir han Japans neste statsminister med ansvaret for å få landet ut av den største økonomiske krisa siden annen verdenskrig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med overraskende stort flertall ble han i går valgt til ny president i regjeringspartiet LDP og blir dermed mest sannsynlig utpekt som statsminister til uka.

LDP kunne ha valgt en mer dynamisk leder med større popularitet i folket. Men regjeringspartiet avgjorde saken tradisjonelt, til tross for opprør blant yngre medlemmer.
Obuchi tilhører den gamle garde og den største fraksjonen i LDP. Det er det viktigste. Han har nesten ingen erfaring med økonomisk politikk og framstår som anonym og uten karisma. Men så har ikke finansekspertene store forventingene til ham heller.

Ingen leder

Onde tunger vil ha det til at Obuchis viktigste styrke som politiker er hans evne til å skaffe penger til partiet, noe han stort sett fikser på golfbanen. 61-åringen er medlem av ikke mindre enn åtte golfklubber.

Som utenriksminister har han imidlertid bedret forholdet til både Russland og Kina. Sine diplomatiske evner bruker han også til å bygge broer mellom fraksjonene i LDP.
- Han er ingen stor leder, men en god lytter og flink til å tilpasse seg. Det er trolig en fordel når det dreier seg om praktisk politikk, sier en japansk økonom til nyhetsbyrået Reuter.

Det var først etter at Ryutaro Hashimoto i forrige uke gikk av som statsminister, at Obuchi begynte å snakke om økonomisk politikk. Nå har han lovet betydelige skattelettelser samtidig som store summer skal sprøytes inn i økonomien for å skape vekst.

Spørsmålet er om Obuchi er i stand til å gjennomføre den hestekuren Japan trenger. En kommentator hevder den nye statsministeren er «uten en eneste dristig tanke i hodet».

Kontorrotte

Obuchi har utseende som en klassisk japansk kontorrotte. Men kanskje skjuler det seg noe annet bak den kjedelige fasaden. Som 26-åring var Obuchi i sin tid den yngste som noensinne ble valgt inn i parlamentet. Da var han fortsatt student og tok med sin mor til Tokyo for å overvære innsettelsen. I gammel japansk tradisjon overtok han plassen i nasjonalforsamlingen etter sin far, og har siden den gang sittet i 12 perioder. Obuchi har hovedfag i engelsk litteratur på en oppgave om George Orwell.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!