...herr kansler, er det mulig å be om litt hjelp?

BONN (Dagbladet): Det var en ydmyk statsminister Kjell Magne Bondevik som i går tryglet forbundskansler Helmut Kohl om tysk støtte i gassdirektiv-saken. Og EU-kjempen Kohl lovte å tre støttende til overfor en venneløs partivenn i nød.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Bondevik fikk en overdådig mottakelse da han i går morges ankom det tyske regjeringskvarteret i Bonn.

Et æreskompani på over 200 mann fra den tyske marine, røde løpere og avspilling av de to lands nasjonalsanger dannet den seremonielle rammen rundt det timelange møtet mellom den store og den lille regjeringssjefen.

Kopierer Gro

Møtet med Kohl avsluttet statsministerens todagers sjarmoffensiv i EU-land. Og etter det Dagbladet forstår har Bondeviks EU-besøk i Brussel og Bonn vært et nøye regissert politisk løp.
Bondeviks rådgivere legger da heller ikke skjul på at opplegget har vært en tro kopi av det krisediplomati Gro - med stor suksess - gjennomførte de gangene Brussel virkelig viste seg fra sin verste side.

Bondeviks samtalepartnere disse to dagene, Belgias statsminister Jean-Luc Dehaene, EU-kommisjonens president Jacques Santer og Tysklands forbundskansler Helmut Kohl, er de samme toppolitikerne Gro brukte og bearbeidet under de dramatiske EU-forhandlingene i l994:

  • Belgias statsminister Dehaene var en nyttig norsk medhjelper og mellommann da forhandlingene om oljedirektivet var i ferd med å bryte sammen.
  • Da Norge truet med å reise hjem fordi fiskeriminister Jan Henry T. Olsen nektet å avgi en eneste fisk, var Gros dialog med Kohl og den tyske utenriksminister Klaus Kinkel avgjørende for at fiskeribiten i avtalen kom på plass igjen.
  • Og på samme måte som EU-kommisjonens tidligere president, Jacques Delors var mottakelig for Gros hyppige telefoner til Brussel, håper Bondeviks stab at mandagens møte med den nåværende sjefen - Jacques Santer - skal bære tilsvarende frukter.

Personlig møte

Statsminister Bondevik var oppriktig rørt etter møtet med Kohl.

- Dette var et hjertelig og svært personlig møte. Kohl er en sann norgesvenn, og uttrykker et helt spesielt personlig engasjement for sine nordiske naboland, skrøt Bondevik.
Etter det Dagbladet erfarer gikk Kohl utenfor de oppsatte samtalepunktene, og fortalte uoppfordret om sin politiske framtid og hvorfor han har bestemt seg for å si ja til å stille som kanslerkandidat ennå en periode.

Drivkraften er ønsket om å få være med på gjennomføringen av EUs økonomiske union (EMU) og å fullføre den tyske gjenforeningen, som Kohl er hovedarkitekten bak.

Han uttrykte også bekymring for den økende tyske arbeidsledigheten, og den rotløsheten som preger den oppvoksende generasjon. Han framhevet viktigheten av en trygg forankring i familieverdier. Den anledningen lot ikke Bondevik gå fra seg, og fortalte om sin politiske baby: forslaget om å nedsette en verdikommisjon.

<B>GODE VENNER:</B> Statslederne Helmot Kohl og Kjell Magne Bondevik kom svært godt ut av det med hverandre.