«Herr ti prosent» som president

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han er en av Pakistans mest omstridte politikere og har fått tilnavnet «herr ti prosent» på grunn av anklager om at han som forretningsmann skal ha mottatt flere titalls millioner kroner i bestikkelser. Nå er Benazir Bhuttos enkemann, Asif Ali Zardari, valgt til Pakistans president.

«En seier for demokratiet» slo Zardaris tilhengere i Pakistans folkeparti, PPP, fast etter avstemningen i nasjonalforsamlingen og fire regionale forsamlinger lørdag. På mange måter har de rett. Forgjengeren, general Pervez Musharraf, som måtte gå av i midten av august, kom til makten ved et kupp. Men det er likevel mye som hefter ved den nye presidenten.

Zardari satt åtte år i fengsel under Musharraf som et resultat av korrupsjonsanklagene, men ble aldri dømt. Mange spørsmål står imidlertid ubesvart. Det er liten grunn til å tro at

vi får noen svar så lenge Zardari sitter ved makten. Mange er også bekymret for hans helsetilstand. I sommer kom det fram at den tidligere forretningsmannen var blitt diagnostisert med mentale problemer som demens, depresjon og posttraumatisk stressforstyrrelse – seinest i september i fjor. Årsaken til at han lot seg undersøke skal ha vært for å slippe å stille opp i framtidige korrupsjonsrettssaker.

Uansett har Zardari de siste månedene vist seg som en meget dyktig og målrettet politiker. Nå skal han altså føre arven etter Bhutto-dynastiet videre i Pakistan. Det blir ingen enkel oppgave.

Pakistan sliter med store økonomiske problemer og økende innflytelse fra militante islamistgrupper. Samtidig beskyldes deler av hæren og etterretningstjenesten for å gå Talibans ærend, både i Pakistan og i Afghanistan. Nå vil Zardari øke bevilgningene til de militære og intensivere kampen mot islamistene. I dette vil han få full støtte fra USA, både politisk og økonomisk. Så spørs det om en demokratisk valgt president vil lykkes bedre enn det kuppmakeren Musharraf gjorde.