«Herregud. De er døde»

GREENEVILLE (Dagbladet) -Ja, jeg førte dem inn i den situasjonen der de ble drept, forklarte Joe Risner (21) som er den eldste av de seks Kentucky-ungdommene som har tilstått drapene på Vidar, Delphina og Thabita Lillelid i april i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-Det hjemsøker meg hver eneste kveld, sa han. Risner skalv og gråt da han fortalte dommer James Beckner hvordan han truet familien inn på en gruslagt stikkvei med en grovkalibret pistol.

-Mens Vidar Lillelid snakket til deg om Gud, planla du å stjele bilen hans, sa statsadvokat Cecil Mills.

-Nei, svarte Joe Risner. Han benektet også at han hadde planlagt å ta livet av familien.

Men det var det som skjedde.

Som Natasha Cornett og Karen Howell før ham har gjort, fortalte også Joe Risner at det var den da fjortenårige Jason Bryant som skjøt familien Lillelid den 6 april i fjor.

-Vidar, Delphina, Thabita og Peter sto i veikanten foran bilen. Dean og Crystall satt i den andre bilen et stykke unna. Jason sto foran familien og rettet pistolen mot dem. Jeg hadde 9 mm pistolen. Jeg gikk bort til Natasha og sa at «jeg kan ikke gjøre dette», og ga pistolen til henne. Deretter gikk jeg bortover mot Dean for å snakke med han for å litt orden på det som skjedde. Da hørte jeg Jason si noe om at vi måtte snu den store bilen. Jeg var i ferd med å sette meg inn i den da jeg hørte et skudd.

-Så du Vidar Lillelid falle?

-Ja. Jason hadde 9 millimeteren i hånden. Jeg hørte et nytt skudd og så Delphina falle om på bakken. Jeg hoppet inn i bilen og lukket døra. Jeg begynte å gråte. Jeg hørte flere skudd og tenkte 'Herregud. De er døde'.

Eldst

Da statsadvokat Cecil Mills krysseksaminerte Joe Risner, måtte han bekrefte at han var den eldste i gjengen, at han transporterte dem omkring i sin bil, at bare han hadde sertifikat, at han ikke hadde gjort noe for å hjelpe familien Lillelid etter at de var skutt i veikanten.

-Du var helt knust over å se at noen ble skutt? spurte statsadvokaten.

-Ja.

-Men selv om du var helt knust hadde du åndsnærværelse til å hente registreringspapirene i din egen bil og rive av nummerskiltene?

-Jeg husker ikke at jeg rev av nummerskiltene, men jeg gjorde trolig det, svarte Joe Risner.

Men han nektet for at han kjørte over de døde i veggrøfta med vilje. Det var noe som skjedde da han forsøkte å få kontroll på den store bilen.

Han gråt ikke under krysseksamineringen.

Varslet ikke

Statsadvokat Mills slo også fast at Risner ikke benyttet anledningen til å varsle noen om det som var skjedd da gjengen i Lillelid-familiens bil stoppet på en MacDonalds-restaurant. Mens de satt der, parkerte tre-fire politibiler på begge sider av Lillelid-bilen. I stedet for å varsle, betalte Risner for maten og gjengen stakk derfra sammen.

Med nokså flat stemme måtte han innrømme at han seinere hadde avfyrt den ene av gjengens to pistoler for å tømme løpet. Da hadde Jason Bryant skutt seg selv gjennom hånden og låret like før.

Forelsket

Da han ble eksaminert av advokat Mark Slagle som er hans forsvarer, fortalte Joe Risner at han begynte å røyke marihuana i 10 års alderen og ta LSD i 11 års alderen. Han har brukt stoff jevnlig siden da. Mora fortalte ham at hun hadde brukt LSD. Da han ble noe eldre røykte han marihuana sammen med mora og sin stefar nummer to. Han kjenner ikke sin biologiske far, har to halvsøstre han aldri har møtt, og ble forlatt av sin første stefar da han var tenåring.

Moren var tung stoffmisbruker da Joe var i tolvårsalderen. Barnevakta skjenket ham full og de hadde samleie. Hun tok med seg søsteren og han var sammen med begge. Den første stefaren oppdaget jentene en gang de klatret ut av vinduet på Joes rom.

-Han var stolt av meg da, sa Joe.

Joe forklarte at han var forelsket i 17-årige Karen Howell.

-Jeg elsker henne, sa han i retten og la til at «så langt jeg kjenner til er vi fortsatt sammen».

Han fortalte at han var engstelig for henne da hun med vilje kuttet seg opp sammen med Natasha.

-Men de fjollet og lo mens de gjorde det og det virket ikke så alvorlig, sa han.

En gang hadde han latt Karen bruke barberbladet på seg, men «det gjorde vondt».