Island:

- Herregud, det er et jordskjelv!

Tirsdag ettermiddag rammet et jordskjelv Island. Statsminister Katrin Jakobsdottir satt i et videointervju med den amerikanske avisa Washington Post da rystelsene begynte.

JORDSKJELV: Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir blir intervjuet av The Washington Post. Så rammer jordskjelvet. Video: Alltinget / Twitter. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kl. 13.43, lokal tid, rammet et jordskjelv med styrke på 5.6 Island. Det meldte det amerikanske jordskjelvsenteret USGS.

Skjelvet hadde sitt episenter 5 km vest for Seltún, omkring 25 kilometer sør for Reykjavik, og hadde en dybde på 10 km.

Ifølge Islands Meterologiske institutt, er skjelvet det største som er registrert på Reykjavik-halvøya siden 2003.

I en video fra innsida av det islandske Alltinget i Reykjavik, kan man tydelig se rystelsene.

- Dette er Island

Statsminister Katrin Jakobsdottir satt i et videointervju med den amerikanske avisa Washington Post da rystelsene begynte.

- Herregud, det er et jordskjelv! sa statsministeren.

- Vel, dette er Island. Huset står fortsatt og det er ingenting å bekymre seg for, la hun til før hun fortsatte intervjuet.

Nettstedet volcanodiscovery skriver at store deler av øyas befolkning burde ha kunnet kjenne rystelsene fra dagens jordskjelv.

Innen kl. 21.30 er over 250 etterskjelv blitt registrert, skriver Islands Meterologiske institutt.

FØR OG ETTER: Punta Ventana før og etter jordskjelvet. Foto: Gracia Portello, Jorge A. Ramirez Portela / AP / NTB Scanpix / CNN. Vis mer

I 2020 har det blitt meldt om en stor jordskjelvaktivitet på denne halvøya.

Likevel er et jordskjelv av denne størrelsen heller ikke hverdagskost for islendingene, sier Mathilde B. Sørensen, førsteamanuensis i seismologi ved Universitetet i Bergen, til Dagbladet.

- Dette var relativt nært overflaten, noe som gjør at det merkes ganske godt, i alle fall i hovedstadsområdet.

Det skal ikke være meldt om skader. Sørensen forklarer at et skjelv på denne styrken sjelden medfører det, så sant det ikke er svært dårlig bygningskonstruksjon.

- Islendingene er ganske godt forberedt på jordskjelv, og har en bygningskonstruksjon som tåler et skjelv av denne styrken.

- Venter i frykt

Jordskjelv er som nevnt ikke uvanlig på øya, som er en av de mest seismologiske aktive i verden, men de aller fleste er relativt små og gjør lite skade.

Derimot kan de rundt 30 aktive vulkanene på øya skape langt mer problemer.

I 2010 ble over 100 000 flyavganger og åtte millioner reisende berørt da Eyjafjallajökull-utbruddet førte til den største stengningen av europeisk luftrom siden andre verdenskrig.

I 2014 økte islandske myndigheter alvorlighetsgraden, advarselsnivået og observasjonen rundt vulkanen Öraefajökull. Det var etter omfattende observasjoner av svovelluktende smeltevann rundt vulkanen.

Også i 2017 ble det registrert over 500 islandske jordskjelv på noen få dager på sagaøya, rystelser som kunne kjennes så langt unna som i britisk tabloidpresse.

Siden Eyjafjallajökull-utbruddet i 2010 har vulkaneksperter har fulgt spesielt nøye med på situasjonen ved Katla. Historisk har de to vulkanene fulgt hverandre, og et større utbrudd kan være svært ødeleggende.

- Et utbrudd fra Katla er ikke noe vi venter på i spenning. Det er i frykt, sa leder Rikke Pedersen ved det nordiske vulkansenteret Nordvulk på Island til Dagbladet i 2010.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer