TRODDE HAN SKULLE UT: Dette bildet av Mads Gilbert ble tatt i går, da han og Erik Fosse ble forsøkt fraktet ut av Gaza. Men kolonnen deres ble hindret. Nå blir de i Gaza på ubestemt tid. Foto: Hamada Hamada
TRODDE HAN SKULLE UT: Dette bildet av Mads Gilbert ble tatt i går, da han og Erik Fosse ble forsøkt fraktet ut av Gaza. Men kolonnen deres ble hindret. Nå blir de i Gaza på ubestemt tid. Foto: Hamada Hamada Vis mer

«Herregud! Det kjennes som vi kan puste igjen!»

Mads Gilbert jubler over FN-resolusjonen, men er skremt av ny bombing i dag tidlig. Blir i Gaza på ubestemt tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet.no): FNs sikkerhetsråd maktet i natt endelig å komme fram til en resolusjon om våpenhvile i Gaza, etter flere mislykkede forsøk.

Mads Gilbert, som fortsatt er i Gaza, er lettet over utviklingen.

- Herregud! Det kjennes som vi kan puste igjen! skrev han i en epost som ble sendt til Dagbladet.no og flere andre medier.

- Vi fikk akkurat nyheten om at Sikkerhetsrådet har vedtatt en klar resolusjon om våpenhvile, og USA la ikke ned veto! skriver han.

14 medlemmer av rådet stemte for resolusjonen, som krever øyeblikkelig stans i kampene, med påfølgende israelsk tilbaketrekning fra Gazastripen, der de har stått siden helga.

- Og nesten enstemmig! Det er nesten ikke til å tro, og vi tror det ikke før vi får se det, skriver han.

Gilbert og legekollega Erik Fosse har vært verdens øyenvitner i Gaza, og fortalt om lidelsene de har sett mens de har jobbet på et sykehus i det krigsherjede området.

Bombet falaffelrestaurant

De radikale legene har fortalt om voldsomme kamper og store lokale lidelser. I natt opplevde Gilbert at situasjonen var roligere.

- Bombingen har stilnet nå, etter noen bombenedslag som kjentes som de var utafor vinduet. Nå er det bare vepsen som surrer på himmelen, skrev han i natt.

Men i dag tidlig var situasjonen verre igjen.

- Her inne feirer israelerne resolusjonen i sikkerhetsrådet, ved at de rundt 8.45 bombet en falaffelrestaurant hvor folk hadde frokost, som bare ligger 50 meter unna sykehuset vårt. Fire personer ble skadd, en av dem alvorlig.

- Jeg har ikke noen illusjoner om snarlig våpenhvile. Al Jazeera melder om voldsomme drønn i fire-tida i morges. Ute høres droner og skyting, forteller Mads Gilbert på telefon fra Gaza til Dagbladet.no.

Mads Gilbert og Erik Fosse forsøkte å komme seg ut av Gaza-stripen i går, og kjørte ut i en stor kolonne ledet av det internasjonale Røde Kors.

- Vi kom oss ikke ut, og de skjøt foran vår kolonne som hadde 16 meget hardt skadde pasienter. De skjøt og drepte også en FN-mann i går. Nå blir vi her på ubestemt tid, forteller Gilbert, som håper at Gazas grenser snart blir åpne sånn at massive kolonner med hjelp kan komme inn: Leger og kirurger og psykologer.

- Det er fryktelig mange pasienter som trenger enorm oppfølging i etterkant, sier Gilbert.


Håper på våpenhvile

Han håper nå det går mot en våpenhvile, men er langt fra sikker på at det skjer.

HARDE KAMPER: Gaza i går. Foto: REUTERS/Mohammed Salem/Scanpix
HARDE KAMPER: Gaza i går. Foto: REUTERS/Mohammed Salem/Scanpix Vis mer

- Det er mulig de tar en siste grusom runde før de trekker seg ut. Her er det ikke grunn til å ha noen illusjoner, sier Gilbert.

En FN-konvoi ble i går angrepet av Israelske styrker, og en av hjelpearbeiderne som var på vei inn i Gaza med nødhjelp, ble drept.

- Kanskje var det angrepet som fikk begeret til å flyte over for «stormaktene»? Verden har sett hva israelske styrker gjør og verden har presset sine ledere til å si stopp.

Det er for seint for de drepte og istykkerrevne, men i tide for de som ikke enda visste at samme skjebne skulle tilfalle dem.

- Kommer Israel til å respektere vedtaket? De kan umulig fortsette, skriver han.

Døtrene skrev brev til regjeringen

Gilbert er aktiv i partiet Rødt og kjent som en sterk Palestina-venn.

Han avslutter eposten på denne måten:

- Måtte alle ungene i Gaza få falle i den dype, varme søvnen som bare er mulig uten bombedrønn og redselsskrik. Vi holder pusten - enda en gang.

Mads Gilberts døtre Siri (31) og Anna Gilbert (27) har i dag for øvrig skrevet et brev til regjeringen som står på trykk i Dagbladet.

PÅ SYKEHUSET: Mads Gilbert og Erik Fosse vil fortsette å yte en innsats på sykehuset de neste dagene. Foto: Hamada Hamada
PÅ SYKEHUSET: Mads Gilbert og Erik Fosse vil fortsette å yte en innsats på sykehuset de neste dagene. Foto: Hamada Hamada Vis mer

De krever at regjeringen tar et tydeligere standpunkt mot invasjonen av Gaza, og blant annet henter hjem Norges ambassadør i Israel. De to ønsker ikke å uttale seg om farens innsats.

ENIGHET I SIKKERHETSRÅDET: Condoleezza Rice samtaler her med Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner og Libanons forsvarsminister Fawzi Salloukh før møtet i sikkerhetsrådet. Foto: AP Photo/UN Photo/Evan Schneider/Scanpix
ENIGHET I SIKKERHETSRÅDET: Condoleezza Rice samtaler her med Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner og Libanons forsvarsminister Fawzi Salloukh før møtet i sikkerhetsrådet. Foto: AP Photo/UN Photo/Evan Schneider/Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer