UTEN STØTTE: Alla Prokoratova har stemt på Viktor Janukovitsj to ganger. Hun ville ikke stemt på han en gang til. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
UTEN STØTTE: Alla Prokoratova har stemt på Viktor Janukovitsj to ganger. Hun ville ikke stemt på han en gang til. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.Vis mer

- Herregud, for en skam

Den avsatte presidenten har mistet all støtte, også hos sine egne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SEVASTOPOL (Dagbladet): Mens Viktor Janukovitsj nettopp er ferdig med sin pressekonferanse i Rostov ved Don i Russland, viser mange som tidligere støttet ham, en åpenlys, ja en engasjert, forakt for den tidligere presidenten.

- For en skam, herre gud - Jeg har stemt på Janukovitsj to ganger. Jeg ville aldri gjort det en tredje gang, sier Alla Prokoratova.

Hun er blant dem som daglig holder til utenfor byens rådhus. Sevastopol og Krim er gammelt Janukovitsj-land. Her, i denne russisk-dominerte delen av Ukraina, ble Janukovitsj oppfattet som garantisten for et tett forhold til Russland.

- Han må stilles for retten, roper en kvinne i gruppen av ytringsvillige mennesker som samler seg.

- Jeg hater ham, sier en annen.

- For en skam, herre gud, sier en tredje.

Korrupt og lite klok For menneskene på Krim er Janukovitsj for det første presidenten som ledet den mest korrupte administrasjonen i Ukrainas historie. Han er for det andre presidenten som mistet makten etter en serie lite kloke avgjørelser. Som han selv innrømmet på pressekonferansen så angrer han på at han ikke hadde styrke nok til å stå opp mot demonstrantene, som til slutt kastet ham.

Viktor Janukovitsj landet på en militær flyplass i går kveld, eskortert av jagerfly, melder russiske medier. Janukovitsj har vært på flukt siden natt til fredag i forrige uke, etter at alt raknet på grunn av den massive volden han brukte mot demonstrantene på Maidan-plassen i Kiev.

Hans odyse i flukt gikk fra hovedstaden til Kharkov, og så til Donetsk, der han prøvde å komme ut av landet, men ble stanset av grensepoliti. Så kjørte han til Krim, der han skrudde av all sporbar kommunikasjon.

Større uavhengighet Detaljene om hvordan han til slutt kom seg til Russland er ikke kjent. De nye makthaverne i Ukraina krever Janukovitsj utlevert, og vil sende ham til Den internasjonale straffedomstolen i Haag, og ha ham anklaget for forbrytelser mot menneskeheten. Det jobbes iherdig i Kiev med å sikre dokumenter som skal vise at Janukovitsj selv ga ordre til volden i forrige uke.

Delstatsparlamentet på Krim valgte på torsdag Serhey Aksenov som ny delstats-statsminister. Han leder Det russiske enhetspartiet, og han erklærte sin lojalitet til Janukovitsj. Men på rådhusplassen i Sevastapol, som en hjemmehavna til den russiske Svartehavsflåten, er ikke entusiasmen stor for Janukovitsj.

25. mai, samme dag som det skal være presidentvalg i Ukraina, holder Krim sin folkeavstemning større uavhengighet fra de nye makthaverne. Større uavhengighet for Krim, støttes av Moskva og president Vladimir Putin.

HAT OG SKAM: På torget i Sevastopol ble det diskutert heftig blandt de frammøtte. - Jeg hater ham - for en skam, sa noen av de frammøtte. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
HAT OG SKAM: På torget i Sevastopol ble det diskutert heftig blandt de frammøtte. - Jeg hater ham - for en skam, sa noen av de frammøtte. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET. Vis mer