- Herregud! Herregud! Den kommer mot oss

Arena revet i fillebiter av tornado i USA. Se den dramatiske videoen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): USA er midt i høyden av årets tornadosesong, og amatørvideoer fra byen Billings i Montana demonstrer hvordan det enormt destruktive værfenomenet i går brukte minutter på pulverisere taket på en arena med plass til 10 000 mennesker.

Opptakene viser hvordan traktskyen, med vindstyrker på mellom 180 og 220 kilometer i timen, driver rundt store mengder metall, tre og andre vrakrester fra det som tidligere var sentrum for byens sports- og musikkarrangementer.

Trær og strømmaster ble knekt som fyrstikker, mens prosjektilene fra tornadoen- som potensielt kan gjennombore betongvegger - kastes over og mot forbipasserende biler.

- Herregud! Herregud! Den kommer mot oss, sier en av øyenvitnene i Youtube-videoen over.

Skadene på Rimrock Auto Arena i Metrapark-komplekset beløper seg til over 90 millioner kroner, melder den lokale tv-stasjonen KRTV.

Hagl som golfballer Flere ansatte var inne i arenaen da tornadoen - den kraftigste til å ramme byen på over 50 år - traff, men én person ble skadd av hagl på størrelse med golfballer fra tordenværet som ga opphav til virvelvinden, melder nyhetsbyrået AP.

- Det er skremmende hvor fort en katastrofe som denne kan rive gjennom et lokalsamfunn, sier kongressmedlem for Montana, Denny Rehberg, i en uttalelse, ifølge KRTV.

ØDELEGGENDE: En rekke butikker og butikker ble knust da tornadoen traff Billings i delstaten Montana på søndag. Foto: AP Photo/Billings Gazette, Larry Mayer/SCANPIX
ØDELEGGENDE: En rekke butikker og butikker ble knust da tornadoen traff Billings i delstaten Montana på søndag. Foto: AP Photo/Billings Gazette, Larry Mayer/SCANPIX Vis mer

Nasjonalgarden er nå satt inn i det omfattende opprydningsarbeidet etter naturkatastrofen, som også sørget for at enkelte sentrumsgater ble oversvømt av mer enn en halv meter vann.

«Tornadoalléen» Mens tornadoer, som ofte dannes i forbindelse med ekstremt kraftige tordensystemer kalt superceller, kan treffe til alle årstider, går USAs hektiske tornadosesong fra april til juli, med en topp i mai og juni.

De fleste tornadoene dannes i den såkalte «tornadoalléen»; en uoffisiell betegnelse på et bredt belte som strekker fra Texas i sør til Nebraska i nord, melder The Weather Channel.

Årets tornadosesong i USA har krevd nesten 30 menneskeliv.

AKTIVT: USA er midt i høyden av årets tornadosesong. Denne traktskyen traff bakken i Albert Lea i Minnesota 16. juni. Foto: AP Photo/The Globe-Gazette, Arian Schuessler/SCANPIX
AKTIVT: USA er midt i høyden av årets tornadosesong. Denne traktskyen traff bakken i Albert Lea i Minnesota 16. juni. Foto: AP Photo/The Globe-Gazette, Arian Schuessler/SCANPIX Vis mer
SUPERCELLER: Tornadoer assosieres ofte med ekstremt kraftige tordensystemer kalt superceller. Denne ble fotografert i Texas i 2008. Foto: REUTERS/Gene Blevins/SCANPIX
SUPERCELLER: Tornadoer assosieres ofte med ekstremt kraftige tordensystemer kalt superceller. Denne ble fotografert i Texas i 2008. Foto: REUTERS/Gene Blevins/SCANPIX Vis mer