TAUS SAMBOER:  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TAUS SAMBOER:  Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

«Herregud, jeg trodde han skulle hjelpe deg», sa Cappelens samboer om Jensen

Cappelen sier at Jensen skulle hjelpe ham etter hasjinnbruddet. Jensens forsvarere mener at politiregister viser sannheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Cappelens tidligere samboer møtte som vitne i retten i dag.

Hun hadde bestemt seg for å svare «det har jeg ingen kommentar til» på alle spørsmål angående hasj- og korrupsjonstiltalen mot hennes samboer Gjermund Cappelen og Eirik Jensen.

Iført svart lue og ytterjakke, ga hun klar beskjed om at hun ikke ville bidra i saken. I avhør med politiet har hun forklart at årsaken var at hun ikke ville inkriminere seg selv og at hun fryktet for egen sikkerhet.

Likevel kom det fram nye opplysninger i dag om tida rett før Cappelen ble pågrepet.

- Snakket om Jensen

Statsadvokat Lars Erik Alfheim spilte av en telefonsamtale fra 18. desember mellom samboeren og Cappelen.

«Ordnet noe seg etter praten?», spør samboeren i samtalen 18. desember.

«Ingenting», svarer Cappelen.

«Gidder de ikke å hjelpe deg?»

«Det er steinaldernivå. Det er utrolig vanskelig. På egenhånd er dette vanskelig.»

Timer før hadde politiet brutt seg inn i Cappelens hasjlager og det herjet kaos i nettverket. Cappelen har tidligere forklart at Jensen skulle hente ut opplysninger for ham om hasjlagerinnbruddet. Jensen nekter straffskyld for tiltalen mot ham, og sier forholdet mellom ham og Cappelen var et kilde-/ informantforhold.

Verken Cappelen eller Jensen visste at det var politiet som hadde brutt seg inn i hasjlageret, ettersom «Operasjon Silent» var topphemmelig og drevet av politiet i Asker og Bærum.

- Herregud

Cappelen prøvde 18. desember å få til et møte med Eirik Jensen, men de to møttes ikke før 19. desember, samme dag som Cappelen og samboeren ble pågrepet.

Påtalemyndigheten mener at samboeren og Cappelen snakker om Jensen i telefonsamtalen. Samboeren ønsket ikke å kommentere dette, men Cappelen selv forklarte i retten at det var Jensen de snakket om.

«Men man må jo bare prøve. Vet han om noen å spørre om hjelp, a?» spør samboeren i telefonsamtalen.

«Det får bli opp til ham», svarer Cappelen.

«Herregud, jeg trodde han skulle hjelpe deg jeg», svarer samboeren.

Sjekket tre hendelser

Etter å ha gått gjennom telefonsamtalen fra 18. desember, ønsket Jensen-forsvarer Arild Holden igjen å vite hva Cappelen trodde at Jensen kunne hjelpe ham med etter hasjinnbruddet.

Cappelen svarer at Jensen sa at han skulle sjekke registrene, eller Indicia, politiets etterretningssystem.

- Denne dagen leste Jensen tre hendelser i Indica, og narkotika var ikke tema. Hadde han søkt på narkotikasaker, så hadde vi sett det. Hva er din kommentar til det?

- Det kan jeg ikke svare på. Det er en forside på Indicia hvor man kan se saker, og man kan klikke seg videre på helt konkrete saker, svarer Cappelen, noe som får Spesialenheten ved Kristine Schilling til å smile.

- Hvis han ikke har undersøkt noe som helst? spør Holden.

- Det vet jeg ikke, svarer Cappelen.

Holden sier at at forsvaret ikke har tatt standpunkt til om temaet for samtalen faktisk var Jensen eller ei.

Siktet for heleri

Den 41 år gamle kvinnen ble siktet i saken fordi det ble funnet et betydelig pengebeløp i familiens hus da Cappelen ble pågrepet.

Han forklarte i avhør at pengene, 1,9 millioner kroner, hadde vært i huset i svært kort tid og han skjønte ikke hvorfor samboeren skulle bli pågrepet for disse pengene.

I retten forklarte Cappelen at pengene tilhørte noen andre.

Samboeren ble varetektsfengslet desember 2013 siktet for heleri, men ble løslatt i 2014. Hun stilte seg uforstående til siktelsen. Rettssaken mot henne er ikke gjennomført.

Ville ha samboeren ut

Da Cappelen var i uformelle samtaler med politispanere fra Asker og Bærum politidistrikt, stilte han blant flere andre krav at samboeren skulle bli løslatt.

Påtalemyndigheten nekter for at Cappelen skal ha fått innvilget slike krav for å forklare seg i saken. Samboeren ble løslatt fra fengsel januar 2014.

Tidligere i retten har det blitt spilt av telefonsamtaler mellom Cappelen og samboeren. I en av samtalene sitter hasjbaronen om bord på et fly og venter på at det skal ta av til København, hvor Cappelen skulle møte en danske som påtalemyndigheten mener var en del av hasjbaronens nettverk, noe Cappelen nekter for.

Da fikk Cappelen samboeren til å sende en tekstmelding til dansken fra en mobil som lå hjemme i Bærum.