«Herregud, kan hun ha gjort det med vilje?»

Utbrøt en nær venn av faren til den døde treåringen da han leste den draptiltalte stemoras innlegg på nettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): De har kjent hverandre siden ungdomsskolen, og har fortsatt nær kontakt. Seinest sist helg var Pedersen og tiltaltes mann på hyttetur sammen med flere venner.

- Han vet at to av kompisene har vært hos politiet, og at vi tror hans kone er en morder. Likevel er han sammen med oss, uten å snakke om saken. Det synes jeg er rart. Han går rundt som en zombie, sa Pedersen i vitneboksen i Trondheim tingrett i går.

Han tror dette er en forsvarsmekanisme hos kameraten, som han har vært mye sammen med. De har blant annet i mange år møttes til ukentlige guttekvelder, der de spiller kort og rollespill.

Pedersen mener vennen blir manipulert av kona, og at hun bruker trusler om selvmord til å kontrollere ham. Selv traff han tiltalte i mai 2002, og oppfattet henne som «forholdsvis spesiell».

Stemorsaken

  • Ei tre år gammel jente ble funnet død hjemme i trondheim 5. november 2002.
  • Jentas stemor, ei 24 år gammel kvinne fra Østlandet er tiltalt for å ha kvalt jenta.
  • Selv hevder hun at hun falt ned trappa bærende på jenta, svimte av, og deretter våknet opp med den livløse jenta under seg.
  • Straffesaken startet i Trondheim tingrett onsdag 15. oktober.

    I nettprategruppe Natta etter dødsfallet hadde tiltalte skrevet og lagt ut følgende melding på en prategruppe på Internett:

    «Min kjære XX har hatt en ulykke og ikke kommet fra det med livet i behold. Dere kan lese mer om det i mediene. Hilsen YY som har en stedatter i himmelen».

  • Nett-eksperter kan redde drapstiltalt (13.10.03)

- Behovet for oppmerksomhet overgikk behovet for å få venner. Jeg oppfattet henne tidvis som provoserende.

Internett

Pedersen fikk vite at tiltalte var aktiv på en pratekanal for mødre på Internett, og gikk selv inn og leste hennes innlegg sommeren før dødsfallet.

- Hun var veldig utleverende om personlige problemer, og gjorde lite for å skjule identiteten sin. Jeg fikk også inntrykk av at hun hadde alvorlige psykiske problemer.

Etter dødsfallet leste Pedersen alt tiltalte hadde skrevet på pratekanalen etter at han sist var inne. - Etter hvert som jeg leste, sa jeg til samboeren min: «Herregud, kan hun ha gjort det med vilje?»

Til sin overraskelse fikk han også se at tiltalte skrev et innlegg på pratekanalen i 02-tida natta etter at treåringen døde. Overfor retten gjenforteller han innholdet slik: «Min kjære NN (jentas navn) har hatt en ulykke og hun kom ikke fra det med livet. Dere får lese mer om det i mediene. Hilsen NN (tiltaltes nettnavn), som har en stedatter i himmelen.»

- Det gikk kaldt nedover ryggen min da jeg leste dette.

Gravøl

Pedersen var til stede både i begravelsen og i sammenkomsten etterpå, som ble kalt gravøl.

- Tiltalte virket helt upåvirket i begravelsen, og ganske oppstemt under gravølet. Det var mer som et party for henne enn en begravelse, og jeg fikk et bisart helhetsinntrykk. Det virket som hele greia, all oppmerksomheten, ga henne en opptur.

På forsvarernes antydning om at han svikter sin venn ved å gå ut som han gjør, sier Pedersen at «det er kommet til et punkt der det er viktigst at sannheten kommer frem».

- Hvorfor tror du tiltaltes ektemann ikke vil snakke om saken? spør bistandsadvokat Kari Messelt Ekker.

- Jeg tror han frykter sannheten, sier Pedersen.

Han beskriver sin venn som «en staut kar»; veldig snill, veldig intelligent og medlem av Mensa med en IQ på 145.

- Han er den eneste av kompisene mine jeg aldri har sett sint, sier Rune Pedersen.

Også den tiltalte kvinnen skal ha en IQ på 143.

Les også:

VENNEN: Rune Pedersen, som er venn av tiltaltes ektemann, avbildet i vitneboksen i Trondheim ting-rett i går. Der sa han at han tror vennen blir manipulert av tiltalte. <br>Foto: Kjell-Ivar Myhr
<B>DRAPSTILTALT:</B> Stemora er tiltalt for å ha drept sin ektemanns tre år gamle datter. Fra venstre: Forsvarer Arve Oppdal og Venil Kathiarina Thiis. Bak aktor i saken statsadvokat Kaia Strandjord og til høyre politiadvokat Heidi Melø.