Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Herreløse krigere

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvaret har brukt et privat sikkerhetsselskap, Ronin Consulting, til å drive sikkerhetsopplæring av egne styrker, angivelig fordi man ikke har ressurser til dette selv. Dette blir ifølge en artikkel i Dagbladet i går bekreftet av Forsvaret selv og av daglig leder for selskapet. På sikkerhetsselskapets nettside går det fram at navnet Ronin betyr «herreløse krigere» og at selskapets personell har lang og adekvat erfaring fra Forsvaret, dessuten at alle har solid erfaring fra utenlandsoperasjoner.

Det forundrer oss ikke at personell med relevant kompetanse ønsker å selge sine tjenester til en stor organisasjon som Forsvaret. Det forunderlige er at Forsvaret er villig til å overlate et så viktig oppdrag som opplæring i styrkebeskyttelse til private interesser som til overmål har fått sin kompetanse i statens tjeneste. Det innebærer nemlig at man har solgt ut en viktig ressurs som man så kjøper inn igjen for en høy pris.

Verre er det at opplegget bryter med viktige prinsipper om hva som er statens oppgave og hva som er naturlig å kjøpe i det private marked. Vi mener at både bruk av voldsmakt og aktivt forsvar, samt opplæring i dette, er statens oppgave alene. Dersom dette monopolet privatiseres, mister samfunnet viktig kompetanse og i ytterste konsekvens demokratisk kontroll med egne styrker.

Det var derfor betryggende at politikere fra regjeringspartiene reagerte spontant på nyheten

og at Forsvaret nå har avsluttet alt samarbeid med private sikkerhetsstyrker. Det er mindre betryggende at det måtte en avsløring av forholdet til for at så skjedde. Parallellene til det skandalebefengte amerikanske sikkerhetsselskapet Blackwater, som ble involvert i direkte krigshandlinger i Irak, er skremmende. Ubrytelige prinsipper må ikke undergraves av kortsiktige behov for å spare noen slanter. Det kan koste oss dyrt i et lengre perspektiv.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media