Herrer med «bar-tekster»

Ole Paus og Jonas Fjeld er fortsatt to frittgående rustne herrer. I løpet av 90 kvelder fram til jul skal duoen OleJonas forlyste publikum i Oslo med rusten musikk, rusten humor, rustne klær og blankpolerte viser. De siste skal barskrives underveis i forestillingen; publikum gir tema og Paus skriver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ole få cirka fire minutter på seg på å gjøre ferdig teksten, mens Veslemøy Solberg og jeg framfører en sang. Det skal jammen bli spennende, men han kan ikke skylde på meg hvis det ikke fungrere. Det var hans idé, sier Jonas Fjeld lunt, som vanlig med pipe i munnen.

- Hvorfor dette stuntet Paus?

- Det var en idé som må prøves ut, og jeg skal gjøre mitt beste, sier Ole Paus.

Piknik med døden

- Hva skal publikum gjøre for å bli en del av det Pausske tekstunivers?

- De må gi ett stikkord, et tema. De fleste leser jo aviser og der står det jo mye som kan brukes f.eks. denne her om han vaktmesteren som arvet en hel øy. Og det kan f.eks blir en tekst om de som kanskje kommer inn på Stortinget fra Fremskrittspartiet. Den vil nok gjøre seg godt med melodi fra filmen «Piknik med døden». Banjo og det hele, sier Paus og ser på Fjeld, som ser tilbake, før begge ler lydløst.

En rusten lyd som de to begynte å knirke til for alvor den 20. september 1995 på Cruise kafé i Oslo. Siden den gang har de vært på turné, i Irland sammen, på Hvaler, hatt ABC-forestillinger og gitt ut plate.

Akustiske herrer

- Fortsatt et rustfritt «samliv»?

- Jo da, det har vært en sammenhengende opptur siden vi hadde vår første Cruise-konsert. Jonas og jeg er ikke omgangsvenner, men vi er veldig glade i hverandre, men vi kan jo ikke møtes hele tida heller. Nå skal vi se hverandre 90 kvelder fram til jul. Det er vel nok, sier herr Paus.

- Er dere fjonge i tøyet nå også?

- Det viktige for oss er hele tida å være det vi er: To middelaldrende herrer med to akustiske gitarer. Og ja, vi har helt nye tweedjakker. I tillegg har vi med en liten trio og Veslemøy Solberg, men det blir fortsatt lavmælt og helt rolig, sier Fjeld og Paus sammen, ikke i kor, men sammen.

- Gamle sanger blir som nye?

- Nei da, vi har en ti- tolv nye sanger og en haug med ordentlig gamle. Vi har så jævla mange gamle sanger som vi vil ha med, sier Paus og drikker kaffe og røyker. Røyker og drikker kaffe, sånn som artister skal gjøre tidlig på dagen etter en natt som akkurat har stått opp.

RUSTEN SJARM: Ole Paus og Jonas Fjeld med nye og gamle slagere, som det heter, under høstens forestilling på et hotell i nærheten av Slottsparken i Oslo. Nytt for hentehårsesongen er at Paus skal skrive en ny vise hver kveld på oppfordring fra publikum. Etter det vi erfarer gleder begge seg, også til det som mulingens blir en ny plate utpå nyåret.