Herrer på jakt

Det sto svart på hvitt: «Hvis jeg ville gjøre noe for Korsvold, kunne jeg gitt ham en sjekk privat.» Sagt av Stein Erik Hagen på torsdag. Nærmere et dødskyss kommer du ikke. Med et slikt vedheng til forsvaret for gavepakkene verd mange millioner kroner som Storebrand-sjef Åge Korsvold straks ga tilbake da Kredittilsynet rørte på seg, avslører Hagen at jaktkameratene for alvor har mistet bakkekontakten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den forsvant antakelig mellom den fjerde og femte retten på jaktslottet inne på Hardangervidda, kvelden før den klare dagen med skarp høstluft og heftige farger da ryper i lav flukt styrtet i bakken med hver sin ladning milliardærhagl i brystet. Den slags knytter sterke bånd mellom alle inviterte. Det blir lettere å snakke sammen. Men det blir vanskeligere å skille snørr fra bart.

  • I det gamle britiske imperiet kom herrene sammen i klubber der utenforstående verken fikk adgang eller innsyn. I USA etablertes klubber for herrer med eksamen fra universitetene i Eføy-ligaen som alltid har bemannet makten der. I våre dager samles universets herrer i golfklubber, eksklusive treningsstudioer, på sigarbarer, ved faste bord på eksklusive restauranter og altså på vidda med gevær og badstu. Uansett handler det om å komme sammen til felles glede og nytte.
  • Men loven krever at man skal holde tunga i rett munn når det gjelder felles nytte når man driver med finansielle instrumenter eller forvalter forsikringskunders og småspareres penger. Da er det ikke bare aksjekursen som er interessant i en total vurdering av hva som er til selskapets beste. På hele nittitallet forsøkte regulerere og lovgivere å holde tritt med et ekspansivt finansmiljø, og var stort sett på etterskudd. I dag kan det bli til en skjebnens ironi at noen av reglene som Kredittilsynet nå gransker Korsvold etter, ble vedtatt fordi en Storebrand-ansatt drev butikk i butikken og la seg i forkant av selskapets disposisjoner.
  • Mer vanlige mennesker som strever med avdrag og renter på boliglån, føler at deres arbeid og hverdag blir tråkket på når milliardæren ømmer for en konsernsjef som bare får 2,4 millioner i årslønn og derfor må kompenseres fordi han ikke lenger kan handle med aksjer og tjene ti ganger så mye. Korsvold har ledet gjenreisningen av Storebrand, men virker nå på toppen av karrieren som han har mistet av syne forpliktelsene som følger med den plassen suksessen gir ham i det norske samfunnet.
  • Der de flyr verden rundt foran forhenget eller i egne fly har herr Hagen og hans venner ingen kontakt med den verden som er virkelighet for de fleste av deres butikk- og forsikringskunder. I de øverste etasjer på Manhattan og i City møter herrene fra første klasse overkompenserte motparter som blir deres nye målestokk. Fra disse møtene drar våre gutter hjem og gremmer seg over sin luselønn på et par-tre fattige millioner norske kroner. Og inn kommer så kanskje den kreative megler som mener han kan sy sammen noe gode venner imellom som igjen bringer lys tilbake i den krevende hverdagen på finanstoppen.
  • I aksjeloven står det at blant annet bedriftsledere ikke kan motta vederlag fra andre enn selskapet selv for innsatsen der. Det er jo et fornuftig prinsipp. Hensikten er også her å hindre at sentrale personer får kryssende lojaliteter og kan mistenkes for å sette andre enn sitt selskaps interesser først. Vi som ikke har sittet ved peisbålet, kan jo ikke vite hva som der er blitt sagt og gjort. Men mistanker vekkes når jaktkameratene flexer sine finansielle muskler samtidig og «sweet deals» hinsides vanlig forretningsmessig fornuft bringes til overflaten av gravende reportere.
  • Før kalte vi maktmennene for Gutteklubben Grei. De ordnet stort sett det vi hadde av industri og næringsliv mellom seg i en tid da nøysomhet ble krevet av folket og millionærer ble beundret for sine matpakker. De fikk godt betalt, men drev sjelden med sitt eget på si. Grei er enten gått i pensjon eller dratt til de evige fasanjaktmarker. Dagens gutter har ennå ikke fått sitt navn, men det handler om klingende mynt hver gang de rører på seg. Så hvorfor ikke Bjelleklang?