Hersker over halve Kongo

GOMA (Dagbladet): Opprørerne har på fire måneder erobret halve det veldige Kongo. Lederne sitter i grensebyen Goma og drømmer om innmarsjen i hovedstaden Kinshasa. Den politiske opprørslederen Ernest Wamba dia Wamba og den militære kommandanten Pierre Ondekane er ute etter makta og pengene i et av Afrikas rikeste land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MORGENTÅKE: Opprørsstyrkene står klare til å krysse Kongo-elva i ly av morgentåka.


SEIERRIKE: Opprørerne har etter hvert lagt under seg enorme områder av Kongo. Bildet er fra Kindu, den sist erobrede av byene i Midtre Kongo.


DIPLOMATDRESS: Opprørslederen Ernest Wamba dia Wamba i mørk diplomatdress gir audiens i opprørsbyen.

Men de sier de vil dele makta. Opprørsbevegelsen Rassemblement Congolais pour la Democratie (RCD), Kongolesisk Samling for Demokratiet, hevder de vil innby samtlige politiske partier og bevegelser til å delta i en samlingsregjering, og at demokratiet, ikke «den sterke mann», skal settes i høysetet i det nye Kongo.


SEIERRIKE: Opprørerne har etter hvert lagt under seg enorme områder av Kongo. Bildet er fra Kindu, den sist erobrede av byene i Midtre Kongo.


DIPLOMATDRESS: Opprørslederen Ernest Wamba dia Wamba i mørk diplomatdress gir audiens i opprørsbyen.

«Universitetsklubb»


Og ledelsen i RCD minner lite om andre afrikanske opprørsledere. Wamba og hans nærmeste medarbeidere danner en «universitetsklubb» i opprørshovedstaden Goma.
De har alle utdannelse fra kjente universiteter. Wamba har levd i eksil og opposisjon siden 1965, først i Tanzania, så i USA.
- Laurent Kabila utropte seg selv til president og har på ett år forsøkt å stjele like mye penger fra landet som Mobutu klarte i løpet av 30 år, sier Wamba til Dagbladet.

Gnisten


Mobutu ble styrtet etter 30 års kleptokrati, men Kabila har ikke engang tenkt på de demokratiske reformene han lovte å innføre. Hittil har han nøyd seg med omfattende utrenskinger i hæren. Han erstattet Mobutus trofaste stammefolk med soldater fra sin egen stamme. Dessuten rensket han ut mange som hjalp ham til makta.
- Det var det som tente gnisten til opprøret, sier Wamba.
Opprørslederen er hersker i Goma ved bredden av Kivusjøen. Byen er hovedkvarter og hovedstad for opprørsbevegelsen RDC. Befolkningen i byen har på kort tid vokst til en halv million, handelen med Rwanda og Uganda går blomstrende, og opprørsbevegelsen lider ingen nød.
Det eneste som overdøver musikken på barene i Goma er motorene på de tunge russiske transportflyene. Det er russiske flygere i store Antonov-maskiner som frakter opprørssoldater, våpen og mat.
Russerne sier ikke stort, og bryr seg lite om politikken. De er bare interessert i å tjene penger så raskt som mulig. Det er de fleste som deltar i borgerkrigen i et land så rikt på naturressurser.

Innblanding


Wamba smiler litt når han forklarer støtten som Kabila får fra enkelte naboland.
- President Mugabe har sendt 6000 soldater, kampfly og våpen for 200 millioner dollar. Han støtter Kabila for å støtte sine egne og sine venners store investeringer i Kongo. Over 500 selskaper i Zimbabwe har interesser i kongolesisk gruveindustri. President Nujoma i Namibia gir også sin støtte til regimet, men i langt mindre omfang, sier Wamba.
Kabila hevder at Wambas bevegelse blir styrt fra Uganda og Rwanda.
- Og det sier han! Han som virkelig ble styrt fra de to samme landene da han startet sitt opprør. Det er langt flere kongolesere med i denne kampen enn i Kabilas.

Idi Amins sønn


Og i leiren utenfor Goma er det krigsfanger fra store deler av det afrikanske kontinentet.
1300 mann ble tatt til fange da Wambas styrker erobret Kindu, Kongolo og store deler av nordre Katanga.
- Jeg var soldat i Idi Amins hær og flyktet til Sudan da han ble styrtet i 1979. I august i år kom Amins sønn Taban og Kabilas bror til Juba (i Sudan) og ba alle ugandiske flyktninger og de kongoleserne som hadde flyktet da Mobutu ble styrtet, om å følge med til Kongo. Vi var 5000 mann. Vi fikk våpen og ble utplassert rundt Kindu. Da opprørerne kom, rakk vi ikke engang å flykte, sier Mohamed Farjala.
Leiren huser også hutu-soldater som deltok i massemordene i Rwanda i 1994, hutu-opprørere fra Burundi og unge gutter fra Idi Amins stamme i Nord-Uganda.
- Kabila ga dem store mengder våpen, men ingen militær trening, sier en opprørssoldat foraktelig, mens hans deler ut mat til krigsfangene.

Katanga


Tilstandene i grensetraktene mellom fylkene Kivu og Katanga er spent. Opprørerne har fraktet massevis av flyktninger i båt nordover Tanganyikasjøen fra Kalemie i Katanga til Uvira, ved grensa til Burundi.
Men Kabilas forsterkede flyvåpen, med stridsfly og helikoptere fra Angola og Zimbabwe har begynt å angripe båtene i det siste.
For president Kabila er Nord-Katanga ikke bare militært og økonomisk av strategisk viktighet, det er dessuten hans hjemtrakter. Opprørerne i det østlige Kongo er godt væpnet og godt motiverte.
De kommer fra alle kanter av det enorme landet. Katanga er nå hjertet i opprørernes offensiv i det sørøstlige Kongo.
Faller Katanga i deres hender, er Kabilas dager talte. Opprørerne har ingen høye tanker om ham, og de tror ikke han kommer til å styre Kongo året ut.
- Som gammel gullsmugler og bordellinnehaver holder han på å samle seg penger. Når han har tilstrekkelig mange millioner, flyr han, ler opprørerne, som for et drøyt år siden marsjerte inn i hovedstaden Kinshasa i seiersrus, anført av ingen andre enn Laurent Kabila.
DIPLOMATDRESS: Opprørslederen Ernest Wamba dia Wamba i mørk diplomatdress gir audiens i opprørsbyen. Han sier han vil innføre demokrati i Kongo, men blir det han eller kommandanten Pierre Ondekane som inntar presidentpalasset i Kinshasa?