Hersleb-drapsdømt utvises

Kosovoalbaneren som i 1993 stakk ned og drepte en medelev på Hersleb skole i Oslo, skal utvises. Ankemulighetene er brukt opp etter at Høyesterett nå har avvist saken. Det er likevel uklart om det er praktisk mulig å utvise den nå 21 år gamle mannen. Myndighetene sender ingen flyktninger tilbake til Kosovo i den spente situasjonen som er i landet nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Derfor vil kosovoalbaneren og hans advokat ikke foreta seg noe, men vurdere en omgjøringsbegjæring til departementet når tilbakesending blir gjenopptatt.

I arbeid

Kosovoalbaneren var 16 år da han gjorde seg til knivmorder i 1993. I dag er han 21 år og har sonet straffen på seks års fengsel, med prøveløslatelse etter fire år. Han er i arbeid, og har fått seg samboer som er gravid. Hans advokat Heidi Ysen sier til NTB at familien er svært skuffet over at utvisningen er gjort rettskraftig tross de menneskelig hensyn som foreligger.

Utvist etter dommen

To år etter drapet, mens han fortsatt satt i fengsel, bestemte Utlendingsdirektoratet at han skulle utvises når dommen var ferdig sonet. En anke til Justisdepartementet førte ikke fram, og saken ble derfor fremmet som søksmål for Oslo byrett.

Byretten omgjorde utvisningsvedtaket, men Justisdepartementets anke til lagmannsrett førte til at beslutningen ble omgjort enda en gang, i oktober i fjor. Der ble saksomkostninger på 40.000 kroner dessuten plusset på utvisningsavgjørelsen.

Høyesterett aviste

Advokat Heidi Ysen brakte saken inn for Høyesterett, i håp om at en vurdering i forhold til den europeiske menneskerettskonvens jonen skulle gi hennes klient opphold i landet. 3. mars i år besluttet Høyesterett at saken ikke skulle fremmes. Følgelig er dommen fra lagmannsretten, som bekreftet utvisningen, rettskraftig.

- Han og familien er fryktelig skuffet. Vi hadde håpet det kunne tas menneskelige hensyn, selv om Høyesterett kanskje ikke hadde noe valg. Den beinharde utvisningspraksisen er jo politikernes ansvar, sier Heidi Ysen til NTB.

NTB