Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«He's my man, he was great»

Selv president George W. Bush avbrøt møter for å le av den irakiske informasjons-ministeren al-Sahaf.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Han er min type, han var knallbra. Noen beskyldte oss for å ha hyret ham inn og satt ham der. Han var en klassiker, sa en leende president Bush til TV-kanalen NBC i helga.

Den irakiske informasjonsministeren Mohammed Saeed al-Sahaf fikk raskt sin kultstatus - og tilnavn som «Bagdad-Bob» og «Komiske Ali» - etter å ha servert journalistene den ene seierstalen etter den andre.

- Du vet, mye av stoffet jeg får, blir gitt av folk som kommer inn til meg og rapporterer. Men i tilfellet al-Sahaf kunne noen si: «Nå gjør han seg klar til å tale.» Da droppet jeg ut av møtet for å se på TV, sa Bush.

Her hjemme sammenlikner informasjonsrådgiver Hans Geelmuyden al-Sahafs optimisme med den «uslåelige» strategien bokseren Mike Tyson legger opp til før han går i ringen.

- Illusjonsminister

- Jeg forstår at mannen har fått fanside. Han drev ikke med informasjon, men med poesi. Han er jo blitt en kultfigur i Vesten, sier Geelmuyden.

- Fortellingene til al-Sahaf var like eventyrlige som dem i «Tusen og en natt». Han var illusjonsminister. En moderne Houdini, sier Geelmuyden.

Dette sa al-Sahaf

«Det er ingen amerikanske vantro i Bagdad. Aldri!»

«Vår innledende vurdering er at de alle vil dø.»

«De kommer til å overgi seg eller bli brent i sine stridsvogner.»

«Nei, jeg er ikke redd, og det bør ikke dere være heller.»

«Vær forsikret, Bagdad er trygg, beskyttet.»

«Vi er ikke redde for amerikanerne. Allah har fordømt dem. De er dumme. De er dumme... og fordømt.»

«Vi har ødelagt to stridsvogner, jagerfly, to helikoptre, og deres spader - vi har drevet dem tilbake.»

«Den amerikanske pressen handler bare om løgn! Alt de forteller er løgn, løgn og atter løgn!»

Les flere morsomheter her.

- Al-Sahaf kan stå som symbol på hva Irak-krigen handlet om: møtet mellom modernitet og middelalder. Det er ganske karakteristisk at det første irakerne etterspør er parabolantenner.

- Macho gatespråk

Kamiran Aziz er iraker og jobber som rådgiver ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt. Han sammenlikner al-Sahaf med sjefen for arabernes største radiokanal under seksdagerskrigen i 1967, som fortalte lytterne at den egyptiske hæren var i ferd med okkupere Tel Aviv. Men al-Sahaf skiller seg likevel ut. Aziz sier språkbruken til Saddam Husseins informasjonsminister under Irak-krigen er annerledes enn under forrige Golfkrig, da visestatsminister Tariq Aziz uttalte seg.

- Al-Sahaf snakket macho gatespråk, men med noen foreldede arabiske ord, sier Aziz.

Han mener at irakerne gjennomskuet ham som Saddams løgner, men at budskapet hans ble trodd av enkelte i andre deler av den arabiske verden.

- Det irakiske folk var ikke hans marked, men den arabiske verden, som han håpet å få støtte fra.

Professor i historie og Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad mener al-Sahaf ikke er enestående.

- Folk som ham finnes i enhver krig. Klart, det ble et absurd forhold mellom det han sa, og det en samtidig kunne se. Men alle krigførende parter framstiller krigen til sin fordel, sier Lundestad til Dagbladet.

Han sammenlikner mønsteret med Nazi-Tyskland, med Hitler og Goebbels i spissen, som på slutten av annen verdenskrig fortsatt hevdet de hadde «framgang på alle fronter».

- Utrolig optimisme

Høyskolelektor Nazneen Khan ved journalistutdanningen i Oslo mener «komiske Ali» må ses i sammenheng med regimet han representerte.

- Det jeg husker best, var hans utrolige optimisme. Og det var hans jobb. Han var del av et diktatur hvor mytene og løgnene skulle opprettholdes for enhver pris, sier hun.

Khan sier det er flere eksempler på overpositive talsmenn. Av nyere dato nevner hun krigene på Balkan.

- Under Kosovo-krigen ble NATO-talsmannen (Jamie Shea) kritisert for å pakke inn alt i en kul og optimistisk tone, sier hun.

FAN: Selv president George W. Bush er fan av informasjons-minister al-Sahaf.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media