Hesteavføring i vannet på Askøy

Analyser slår fast at vannet har vært i kontakt med hesteavføring.

ASKØY: Dette er døren inn til det smittebærende vannmagasinet på Øvre Kleppe. Foto: Eivind Senneset / Dagbladet.
ASKØY: Dette er døren inn til det smittebærende vannmagasinet på Øvre Kleppe. Foto: Eivind Senneset / Dagbladet.Vis mer

I dag kom svaret på vannanalysene fra høydebassenget på Askøy. Analysene slår fast at vannet har vært i kontakt med hesteavføring, ifølge Bergens Tidende.

Det er Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) som har gjennomført undersøkelsene.

Roald Sørheim, divisjonsdirektør i Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) opplyser til Dagbladet at de har analysert tarmbakteriene som er funnet i høydebassenget på Askøy.

- Vi har funnet spor som viser at vannet i høydebassenget har vært i kontakt med hesteavføring, sier han.

Ifølge Sørheim er det dermed ikke sagt om smitten kommer herfra, fordi de ikke har undersøkt om det er sykdomsfremkallende bakterier i vannet. Men vannprøven viser spor av hesteavføring.

Sørheim vet foreløpig ikke om de skal foreta flere analyser av høydebassenget.

SE TV: Askøy kommune opplyser at et dødsfall i kommunen kan ha sammenheng med mulig smitteutbrudd i drikkevannet, uten at dette er bekreftet ennå. Video: NRK/NTB Vis mer

- Rideaktivitet i området

Varaordfører i Askøy kommune, Bård Espelid, forteller til Dagbladet at han er informert om resultatet, og at det er overveiende sannsynlighet for at det er tarmbakterier fra hest som har kommet i drikkevannet.

- Det har også kommet opplysninger om at det ikke er usannsynlig at det er campylobacter-bakterier i tarmen til hester, men det er viktig å understreke at disse prøvene ikke er endelige, sier han.

- Er det mange hester i området?

- Folk har observert rideaktivitet i området. Det skal også ha kommet inn informasjon om en stall i nærheten av høydebassenget.

Vannkrise

Askøy kommune står under et enormt press etter at drikkevannsskandalen ble et faktum forrige uke. Det er anslått at over 2000 innbyggere har blitt syke, og i alt har 62 personer vært innlagt på Haukeland sykehus.

En 72 år gammel kvinne og en ett år gammel gutt har mistet livet, og innbyggerne har måttet koke drikkevannet siden smitten ble oppdaget.

Torsdag mottok politiet den foreløpige obduksjonsrapporten av 72-åringen.

Den konkluderer med at dødsårsaken trolig er blodforgiftning som følge av infeksjon, opplyste Vest politidistrikt i en pressemelding i går.

- Den foreløpige undersøkelsen konkluderer med at dødsårsaken trolig er blodforgiftning som følge av infeksjon. Det er påvist DNA fra Campylobacter hos kvinnen og campylobacterbakterier har trolig ført til en tarminfeksjon som har medført blodforgiftning, skrev politiet.

Hos ettåringen som døde i juni viser den foreløpige obduksjonsrapporten at dødsfallet har sammenheng med en infeksjon som kan ha blitt forverret av Campylobacter.

- Foreldrene har det veldig tøft i en tung tid og ønsker mest mulig fred og ro, har foreldrenes bistandsadvokat Kjetil Ottesen tidligere sagt til Dagbladet.

Begge dødsfallene etterforskes.

Besøkte høydebassenget

I forbindelse med vannskandalen ble det etter kort tid trukket oppmerksomhet til høydebassenget i kommunen, som Askøy kommune trolig ikke har tatt vannprøver av på flere år.

Varaordfører Bård Espelid har fortalt til Dagbladet at de regelmessig tar vannprøver fra distribusjonsnettet og andre kilder. Men høydebassenget har imidlertid ikke vært innlemmet i dette rutineprogrammet, som Mattilsynet har gått god for.

Mandag ble høydebassenget tømt for vann, og det ble gjennomført en laserskanning på innsiden av hulerommet. Espelid var til stede og reagerte selv på mengden vann som drapp fra taket, skriver Bergens Tidende.

- Det er utvilsomt at det trekker vann inn her. At drikkevannet har vært lagret sånn i mange år er betenkelig. Dette rommet skal være tett, det skal ikke være sånn, sa han til avisa.

Mistenkte fugler

Samme dag kunne Espelid bekrefte overfor Dagbladet at de trolig hadde fått svar på hva årsaken til vannskandalen var.

- Vi har fått tilbake vannprøvene fra høydebassenget. De viser at avføring fra dyr angivelig har forurenset det, sa han.

På spørsmål om hva slags dyr de mistenkte kunne stå bak smitten, svarte han:

- Det vi har sett i andre tilfeller der det har vært funn av camplylobacter-bakterien, er at smittekilden har vært fugler, men det er ikke sikkert at det er tilfellet her.