Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hestehandel for Milosevic

- Dette er et tilbud som kan og må avvises siden det er en fornærmelse mot alle borgere i dette landet som gikk til valgurnene, sier opposisjonens valgvinner Vojislav Kostunica.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slik avviste opposisjonens valgvinner Vojislav Kostunica den serbiske valgkommisjonens krav om en andre valgomgang.

Den offisielle valgkommisjonen kunngjorde i går kveld at Kostunica hadde fått 48,2 prosent av stemmene, mens Milosevic hadde fått 40,2 prosent. Ettersom ingen av dem fikk mer enn 50 prosent av stemmene ble det tillyst nytt valg om to uker.

- Sosialistene forsøker å hestehandle seg fram til en andre runde for Slobodan Milosevic, sa Kostunica i en skriftlig erklæring i går kveld.

Massiv innkalling

Før valgkommisjonens kunngjøring kom meldte flere serbiske opposisjonspartier om massiv innkalling av reservister til hæren. I morgentimene i går skal vernepliktige ha blitt oppsøkt av militærpolitiet, som overleverte innkalling til en flere dager lang øvelse, opplyste Borgeralliansen.

Ifølge nyhetsbyrået Beta var det særlig mange innkallinger i Leskovac sør i Serbia. Det var spesielt medlemmer av opposisjonen og valgkomiteene som ble innkalt.

Den engelskspråklige Beograd-avisa VIP skrev i går at det pågikk store interne diskusjoner i kretsen rundt Milosevic om hva regjeringen skulle foreta seg som følge av valget.

- Avgjørelsene endrer seg fra time til time, med tre ulike grupper som hver forsvarer sine egne løsninger, sier en anonym kilde fra Milosevic sosialistparti SDS til avisa.

Ifølge kilden ville gruppen som ledes av Milosevics kone Mira erklære seier uansett hva valgresultatet var, mens andre gikk inn for en ny valgrunde for å få tid til å finne metoder som kunne medføre at Milosevic framsto som valgets vinner.

Avviser nytt valg

Like før nyheten om en ny valgomgang ble sendt på TV hadde opposisjonen en pressekonferanse hvor alt snakk om en ny valgrunde ble avvist.

- Vi kan ikke forandre borgernes valg fordi det er en forbrytelse som kvalifiserer til tre års fengsel, sa lederen for Det demokratiske partiet, Zoran Dindjic, ifølge NTB.

Opposisjonen ser kravet om en ny valgomgang som Milosevics siste forsøk på klamre seg til makten.

KOSTUNICA: - En fornærmelse mot alle borgere i dette landet som gikk til valgurnene, sier Vojislav Kostunica.