Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hestehandel om Irak-sanksjoner

NEW YORK (Dagbladet): Hestehandel mellom USA og Kina ligger bak kinesernes støtte til nye FN-sanksjoner mot Irak. Før fristen gikk ut, frigjorde USA kinesiske handelskontrakter med Irak for 720 mill. kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Washington Post har fått tak i interne FN-papirer som viser at amerikanerne blant annet frigjorde en 200 millioner kroners kontrakt om salg av mobiltelefoner fra firmaet Huawei Technologies Co. Kontrakten lå på is fordi USA og Pentagon har beskyldt Huawei for å forsyne Irak med fiberoptiske kabler for å modernisere Iraks antiluftskytsraketter.

Kineserne, som har stått på russernes side i diskusjonen om nye Irak-sanksjoner i FNs sikkerhetsråd, fikk også gjennomføre salg av radioutstyr og telekommunikasjonsutstyr. Også disse lå på is fordi amerikanerne mener utstyret kan brukes i Iraks krigsindustri.

De 11 år gamle FN-sanksjonene mot Irak krever at Sikkerhetsrådets medlemmer godkjenner handelskontrakter som finansieres med Iraks legale oljesalg; det såkalte olje-for-mat-fondet som styres av FN.

De nye sanksjonene er ment å åpne for langt friere handel med sivile varer, mens oljesmugling langs grensa til Irak samt kontroll av våpen skulle strammes til.

Mykere USA

Ironisk nok er det USA som har stått for flest tilbakeholdelser av kontrakter. Hestehandelen med Kina viser at Iraks FN-ambassadør treffer godt når han sier at politikk ikke handler om moral, men om interesser. USA begrunner hestehandelen med å ville vise at de nye sanksjonene innebærer en mindre striks holdning fra USA.

Kynisk spill

USA har frosset kinesiske kontrakter med Irak for mer enn 27 milliarder kroner. Fem dager før fristen var ute for å godkjenne de nye Irak-sanksjonene, løsnet USA på ni kinesiske kontrakter verd 540 millioner kroner.

Få uker tidligere hadde USA gjort det samme med kinesiske kontrakter for 180 millioner kroner. Tre dager før Sikkerhetsrådet skulle ta stilling til de nye sanksjonene, ga Kina beskjed om at de ville støtte England og Frankrikes krav til nye sanksjonslister.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling