Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hesteherpes rir Norge

BERGEN (Dagbladet): Herpesviruset skremmer det norske hestemiljøet. En hest døde uten at noen kunne forhindre det og to er avlivet. De fleste tilfellene er oppdaget i Oslo-distriktet. I Bergen er to ridehester til spesiell observasjon i isolat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det ble påvist herpessykdom blant travhester på Bjerke Travbane, men de fleste tilfellene har vi funnet hos ridehester. Noen ridestevner er blitt avlyst eller utsatt, sier veterinær Anne Kristin Milde i Bergen.

Den siste tida har Statens dyrehelsetilsyn innført krav om egenmelding fra hesteeiere som skal delta i enkelte stevner hvor hester fra flere staller bringes sammen.

Forholdsregler

  • For best mulig beskyttelse anbefales at alle hestene i en stall med risiko blir vaksinert. I de tilfeller hvor infeksjonen allerede er brutt ut, må hestene beskyttes for unødig stress.
  • Personell og eiere som steller i den smittede stallen, skal ikke ferdes i annet hestemiljø.
  • Klær og utstyr som brukes i isolatet må enten desinfiseres etter reglene eller destrueres ved endt bruk. Gjødsel og strø fra isolerte hester bør enten brennes eller legges på en sikker plass.
  • De som er blitt lammet kan likevel ta til seg mat og drikke. Luftveistilfellene kommer seg som regel etter tre til fire uker, men de trenger ofte antibiotikabehandling mot sekundær bakterieinfeksjon.

- Vi har merket nevrologiske lidelser. Hestene legger seg ned når de blir lamme i forparten. Nervecellene får ikke næring fordi blodkarene som skal forsyne nervesenteret, blir betente, sier veterinær Milde.

Hun bekrefter at hestene kan bli avlivet når de store dyrene blir liggende i tre til fire dager.

- De får store liggesår. Komplikasjonene ved sengeleie gjør at de må avlives, men noen hester kan også komme seg av lammelsene, sier hun.

I fjor aborterte flere hester i indre Hordaland på grunn av luftveisinfeksjoner. Det ble også konstatert som herpesvirus.

- Vi snakker om en akutt virussykdom. Det er et virus av typen EHV 1 som den siste tida har forårsaket problemer for norske hester. Den kan føre til luftveislidelse, abort, svakfødte føll og nervelidelse med lammelse, forteller Milde.

Høy feber

Luftveislidelsen gir høy feber opp mot 41 grader Celsius, pussblandet flyt fra nesa, hoste, depresjon og hovne lymfeknuter på hode og hals.

Abort skyldes enten smittet foster og fosterhinner eller betente blodkar i livmorveggen. Svakfødte føll kan leve noen dager, men er ikke levedyktige på sikt.

Nervelidelse skyldes betennelse i blodkarene i ryggmargen med sirkulasjonssvikt til nervecellene som resultat.

Dråpesmitte

Sykdomsutviklingen er meget rask med maksimalt alvor innen 48 timer etter at man har oppdaget lidelsen.

- De fleste hestene blir rammet gjennom dråpesmitte, enten direkte fra syk, hostende hest eller indirekte ved forurenset utstyr, innredning eller stallpersonell. Det finnes ingen direkte middel mot viruset når det har invadert organismen. All behandling av syke hester må rette seg mot omsorg og kjærlig behandling, sier veterinær Milde.

Det finnes vaksine mot EHV-viruset, men mange hesteeiere vegrer seg mot å betale rundt 400 kroner for å sikre seg mot virusfaren.