Hesteherpes rir Norge

BERGEN (Dagbladet): Herpesviruset skremmer det norske hestemiljøet. En hest døde uten at noen kunne forhindre det og to er avlivet. De fleste tilfellene er oppdaget i Oslo-distriktet. I Bergen er to ridehester til spesiell observasjon i isolat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Det ble påvist herpessykdom blant travhester på Bjerke Travbane, men de fleste tilfellene har vi funnet hos ridehester. Noen ridestevner er blitt avlyst eller utsatt, sier veterinær Anne Kristin Milde i Bergen.

Den siste tida har Statens dyrehelsetilsyn innført krav om egenmelding fra hesteeiere som skal delta i enkelte stevner hvor hester fra flere staller bringes sammen.

Forholdsregler

  • For best mulig beskyttelse anbefales at alle hestene i en stall med risiko blir vaksinert. I de tilfeller hvor infeksjonen allerede er brutt ut, må hestene beskyttes for unødig stress.
  • Personell og eiere som steller i den smittede stallen, skal ikke ferdes i annet hestemiljø.
  • Klær og utstyr som brukes i isolatet må enten desinfiseres etter reglene eller destrueres ved endt bruk. Gjødsel og strø fra isolerte hester bør enten brennes eller legges på en sikker plass.
  • De som er blitt lammet kan likevel ta til seg mat og drikke. Luftveistilfellene kommer seg som regel etter tre til fire uker, men de trenger ofte antibiotikabehandling mot sekundær bakterieinfeksjon.

- Vi har merket nevrologiske lidelser. Hestene legger seg ned når de blir lamme i forparten. Nervecellene får ikke næring fordi blodkarene som skal forsyne nervesenteret, blir betente, sier veterinær Milde.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer