I IKEA-KJØTTBOLLENE:  I dag melder det tsjekkiske nyhetsbyrået CTK at tsjekkias mattilsyn har nå innrapportert funnet av hestekjøtt i kjøttboller fra IKEA. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
I IKEA-KJØTTBOLLENE: I dag melder det tsjekkiske nyhetsbyrået CTK at tsjekkias mattilsyn har nå innrapportert funnet av hestekjøtt i kjøttboller fra IKEA. Foto: Heiko Junge / SCANPIXVis mer

Hestekjøtt i IKEAs kjøttboller

Tsjekkiske inspektører har påvist hestekjøtt i kjøttboller fra IKEA. Kjøttbollene er produsert i Sverige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tsjekkias mattilsyn har nå innrapportert funnet til EU, skriver det tsjekkiske nyhetsbyrået CTK mandag.

Prøvene er tatt fra 760 kilo beslaglagte kjøttboller som skulle til IKEAs varehus i Brno, skriver den tsjekkiske nettavisa iDNES. Ifølge innholdsfortegnelsen skulle kjøttbollene inneholde storfekjøtt og svin.

Tsjekkias mattilsyn advarte allerede i januar mot de svært populære IKEA-kjøttbollene, den gang fordi det viste seg at de inneholdt et udeklarert soyaprotein. Også dette funnet ble innrapportert til EU.

I mesteparten av Europa får IKEA kjøttbollene fra den svenske produsenten Dafgård. Ifølge Dagens Industri utgjør kjøttbollene svimlende 90 prosent av Sveriges mateksport.

De norske IKEA-butikkene får imidlertid sine kjøttboller fra Mathuset Holmens i Stavanger, har Aftenposten skrevet tidligere.

Udeklarert hestekjøtt er de siste ukene blitt påvist i matvarer i en rekke europeiske land, også i Norge. Skandalen startet med funn av hestekjøtt i frossen lasagne fra svenske Findus i begynnelsen av februar.

(NTB)