IKKE MERKET:  Hestekjøtt er funnet i frosne varer som er merket med storfekjøtt flere steder i Europa. Nå melder Mattilsynet om at slike varer også kan være sendt til Norge. Bildet viser kjøttdeig, som i dag ble sendt til analyse i et labriatorie i byen Krefeld i North Rhine-Westphalia i Tyskland.  Foto: Ina Fassbender / REUTERS / NTB Scanpix
IKKE MERKET: Hestekjøtt er funnet i frosne varer som er merket med storfekjøtt flere steder i Europa. Nå melder Mattilsynet om at slike varer også kan være sendt til Norge. Bildet viser kjøttdeig, som i dag ble sendt til analyse i et labriatorie i byen Krefeld i North Rhine-Westphalia i Tyskland. Foto: Ina Fassbender / REUTERS / NTB ScanpixVis mer

Hestekjøtt-produkter sendt til Norge

Men produktene skal være fjernet fra norske butikkhyller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en rekke europeiske land har hestekjøtt blitt solgt i varer merket med storfekjøtt. Nå har EUs meldesystem, RASFF, funnet at hestekjøtt i frosne ferdigprodukter også kan ha blitt sendt til Norge.

Kjøttet kan være skadelig for mennesker dersom det smertestillende medikamentet for hester, phenylbutazone, finnes i kjøttet. 

Ifølge Mattilsynet er disse produktene ikke lenger i salg i norske butikker.

- Alle de store dagligvarekjedene og Findus bekrefter overfor Mattilsynet at de har trukket varene og at de ikke lenger er i norske butikkhyller, skriver Randi Edvardsen, seksjonssjef i Mattilsynet i en pressemelding.

Varene ble trukket fra butikkhyllene i forrige uke og denne uka.

Leverandør til Findus Fredag forrige uke kom meldingen om at Findus Sverige trakk lasagne fra butikkene etter funn av hestekjøtt som kan inneholde skadelige medisiner.

Det skjedde etter at det britiske mattilsynet FSA i forrige uke slo alarm etter at det ble oppdaget mellom 60 og 100 prosent hestekjøtt i 18 forskjellige lasagnepakker.

Lasagnen til selskapet Findus er levert av det franske selskapet Comigel. Norske Findus får også levert lasagnen fra dette selskapet, som også meldte om at en spagettirett «ikke svarer til beskrivelsen».

Til tross for at Findus Norge garanterte at lasagnes som selges i Norge, var hestekjøttfri, er nå varerene trukket.

Det er ukjent hvor stort omfanget av hestekjøtt i Europa er, og hvordan dette kan ha skjedd.

Ikke DNA-testing På sine nettsider skriver Mattilsynet at de ikke vil kreve DNA-testing av de norske produktene fordi de ikke lenger er i salg.

- Problemet med slike sammensatte produkter er at sporbarheten er kompleks. De inneholder mange ulike ingredienser med ulik opprinnelse. Dette stiller store krav til matprodusentene. Det er derfor bare gjennom kontroll og gjennomgåelse av dokumentasjon at man kan avdekke svindel, sier Edvardsen.

Over hele Europa I Sveits har matvarekjeden Coop funnet hestekjøtt i sin egen lasagne, som leveres av samme produsent som den som står i sentrum for skandalen i Storbritannia, Comigel.

Også i Danmark ble det onsdag opplyst at lasagne med hestekjøtt fra den samme franske produsenten er blitt solgt i matvarekjedene Superbest, Spar og Kiwi Minipris, opplyser næringsorganisasjonen De Samvirkende Købmænd.

Myndighetene i den tyske delstaten Nordrhein-Westfalen meldte også om mistanke om feilmerking av lasagne i butikkene der.

ADVARER:  Mattilsynet og seksjonssjef for animalsk mat, Randi Edvardsen, advarer forbrukere mot å spise frossenlasagne fra Findus og First Price. Foto: Mattilsynet
ADVARER: Mattilsynet og seksjonssjef for animalsk mat, Randi Edvardsen, advarer forbrukere mot å spise frossenlasagne fra Findus og First Price. Foto: Mattilsynet Vis mer