- Hestekjøtt-saken handler om svindel

Europeiske eksperter har vært på jakt etter feilmerkede kjøttvarer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brussel (NTB-Anne Marte Vestbakke): EU satte i gang omfattende tester i februar da det ble klart at flere produkter som var merket storfekjøtt, inneholdt hestekjøtt.

Tirsdag la EU-kommisjonen fram resultatet, som viser at i underkant av 5 prosent av de testede varene inneholdt hestekjøtt-DNA.

- Funnene bekrefter at dette handler om svindel og ikke om mathelse, sier helsekommissær Tonio Borg og understreker at forbrukernes tillit nå må bygges opp igjen.

- I løpet av de neste månedene vil Kommisjonen foreslå å skjerpe kontrollen i matvarekjeden i tråd med det vi har lært.

Fjernet varer

Butikker i en rekke land måtte fjerne ferdigprodukter fra frysediskene, og skandalen omfattet til slutt alt fra kjøttboller fra svenske IKEA til hamburgere fra britiske TESCO.

Også i Norge ble det funnet hestekjøtt i produkter merket som storfekjøtt.

Det er gjennomført flere tusen DNA-tester på produkter i hele Europa for å finne ut hvilken type kjøtt de inneholder.

Landet som har funnet flest tilfeller av feilmerket kjøtt, er Frankrike, melder nyhetsbyrået Reuters. Der har over en av åtte tester gitt utslag på hestekjøtt.

Medisin

Ekspertene har også testet for farlig veterinærmedisin.

En ekspertgruppe konkluderer med at det er liten fare for at folk skal bli syke som følge av medisinen fenylbutazon, opplyste Vitenskapskomiteen for mattrygghet mandag.

- Det er lite sannsynlig at forbrukere får i seg fenylbutazon gjennom hestekjøtt, i tillegg til at sannsynligheten for uheldige helseeffekter av stoffet i det store og det hele er lav, heter det. (©NTB)