UENIGE OM MERKINGEN: Ifølge den britiske avisa The Guardian hevder Draap Trading - et av de sentrale selskapene i hestekjøtthandelen - at kjøttet i den pågående skandalen hele tiden har vært merket som hestekjøtt. Samtidig hevder det franske selskapet Spanghero, som kjøpte kjøttet, at det var merket som storfe. Bildet er fra en av Spangheros fabrikker i Frankrike. Foto: Jean-Philippe Arles / Reuters / Scanpix
UENIGE OM MERKINGEN: Ifølge den britiske avisa The Guardian hevder Draap Trading - et av de sentrale selskapene i hestekjøtthandelen - at kjøttet i den pågående skandalen hele tiden har vært merket som hestekjøtt. Samtidig hevder det franske selskapet Spanghero, som kjøpte kjøttet, at det var merket som storfe. Bildet er fra en av Spangheros fabrikker i Frankrike. Foto: Jean-Philippe Arles / Reuters / ScanpixVis mer

Hestekjøttskandalen har lenker til hemmelig nettverk

Bakmenn er tidligere dømt for våpensalg og tidligere salg av hestekjøtt, ifølge the Guardian.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hestekjøttskandalen blir mer og mer kompleks, skriver den britiske avisa The Guardian.

Klappjakten på den eller de ansvarlige pågår for fullt, og store deler av Europa er involvert. Skandalen har rammet en rekke europeiske land, og EU håper flere tusen tester skal gi svar på hvor omfattende kjøttskandalen er.

Ifølge Guardian peker nå det kypriotiske selskapet Draap Trading seg ut som et viktig mellomledd i skandalen.

Ifølge avisa er Draap Trading eid av en stiftelse på de britiske Jomfruøyene og ledes av en nederlandsk kjøttforhandler under navnet Jan Fasen, som i fjor ble dømt for å selge sør-amerikansk hestekjøtt - merket som tysk og nederlandsk storfekjøtt.

I dagligvarebransjen mistenkes det nå at mafia er involvert i salg av hestekjøtt merket som storfekjøtt, men dette er foreløpig ikke bekreftet.

- Kjøpte rumensk hestekjøtt Ifølge Guardian hevder Draap Trading at kjøttet i den pågående skandalen hele tiden har vært merket som hestekjøtt. Samtidig hevder det franske selskapet Spanghero, som kjøpte kjøttet, at det var merket som storfe.

Avisa skriver at Draap Trading har bekreftet oppkjøp av hestekjøtt fra to rumenske slakterier. De sier de solgte kjøttet videre, blant annet til Spanghero. Spanghero har deretter levert kjøttet til franske Comige, som igjen har laget frossenmat av det - blant annet for Findus.

Draap kontrolleres ifølge Guardian av et anonymt kypriotisk selskap som heter Guardstand - og Guardstands eneaksjonær skal være Trident Trust, en stiftelse som skal være spesialisert på å starte bedrifter i skatteparadis for russiske og ukrainske kunder.

Kobles til våpenforhandler I en rapport fra 2011 om våpeneksport fra International Peace Information Service and TransArms, heter det at Guardstand har vært deleier i firmaet i Ilex Ventures, som igjen er knyttet til den globale våpenhandelen og domfelte russiske våpenhandleren Viktor Bout.

60 PROSENT HEST: Det var på fredag at landets største dagligvareaktør - NorgesGruppen, med Kiwi, Spar, Meny og Joker-butikkene under sin paraply - fikk svar på en laboratorietest som viste at det har vært hestekjøtt i First Price-lasagnen.

Konsernet opplyste at kjøttet i produktet inneholder mer enn 60 prosent hest. 
Foto: NorgesGruppen / NTB scanpix
60 PROSENT HEST: Det var på fredag at landets største dagligvareaktør - NorgesGruppen, med Kiwi, Spar, Meny og Joker-butikkene under sin paraply - fikk svar på en laboratorietest som viste at det har vært hestekjøtt i First Price-lasagnen. Konsernet opplyste at kjøttet i produktet inneholder mer enn 60 prosent hest. Foto: NorgesGruppen / NTB scanpix Vis mer

Han ble arrestert i Thailand i 2008 og utlevert til USA i 2010. Der ble han i november 2011 dømt for våpensmugling og for å gi støtte til Farc-gerilliaen i Colombia.

I norsk lasagne Det var på fredag at landets største dagligvareaktør - NorgesGruppen, med Kiwi, Spar, Meny og Joker-butikkene under sin paraply - fikk svar på en laboratorietest som viste at det har vært hestekjøtt i First Price-lasagnen.

Konsernet opplyste at kjøttet i produktet inneholder mer enn 60 prosent hest.

- Det er definitivt mest hestekjøtt i lasagnen. Vi vet ikke hvor langt tilbake det strekker seg, sier kommunikasjonssjef i NorgesGruppen Kine Søyland til NTB.

- Trygt i Norge En norsk Findus-talsmann som ikke vil navngis opplyste før helga til Dagbladet at det fortsatt skal være helt trygt å spise deres lasagne, selv om den er trukket fra butikkene.

- Vi trakk produktene fordi vi følte at det ble mye støy og uro rundt produktene, sier talsmannen til Dagbladet.

- Våre produkter er produsert før dette ble en usikkerhet hos vår leverandør. Derfor ser vi ikke noe behov for å teste disse produktene, men håndterer dette som en sak i forhold til vår leverandør, sier talsmannen.

Dette fordi Findus' produkter, ifølge talsmannen, ble produsert før 1. august. Det skal være produkter produsert etter denne datoen som er involvert i skandalen som nå rulles opp.

Kutter ut ferdigmat Etter at det ble funnet hestekjøtt i produkter som skulle inneholde storfekjøtt i en rekke land i Europa, har 31 prosent i Storbritannia kuttet ut ferdigretter, viser en meningsmåling gjennomført av ComRes for Sunday Mirror og søndagsavisa til The Independent.

Målingen som er gjengitt av NTB viser også at 53 prosent vil forby import av alle kjøttprodukter inntil man kan være sikre på matens opprinnelse.

Det er blitt funnet hestekjøtt i 29 av 2501 kjøttprodukter testet i Storbritannia.

VIL BEVISE SIN USKYLD: Fredag sa en fransk talsmann for Spanghero at han lover å motbevise anklagene om at firmaet solgte hestekjøtt merket som storfe. Han sa dessuten at myndighetene har vært for raske på anklage-avtrekkeren i denne saken. Foto: Scanpix
VIL BEVISE SIN USKYLD: Fredag sa en fransk talsmann for Spanghero at han lover å motbevise anklagene om at firmaet solgte hestekjøtt merket som storfe. Han sa dessuten at myndighetene har vært for raske på anklage-avtrekkeren i denne saken. Foto: Scanpix Vis mer