Hestemassakre avverget: Går med på å gi bort hestene

Mattilsynet varslet tvangshenting av syv hester på Bunes gård utenfor Tromsø. Nå har eierne gått med på gi dem bort.

 HENTET HESTENE:  Familien på Bunes gård i Tromsø har gått med på å omplassere de syv hestene som krangelen sto om. I dag ble hestene hentet. Foto: Vidar Dons Lindrupsen / Nordlys
HENTET HESTENE: Familien på Bunes gård i Tromsø har gått med på å omplassere de syv hestene som krangelen sto om. I dag ble hestene hentet. Foto: Vidar Dons Lindrupsen / NordlysVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):- Vi fikk beskjed på fredag om at eierne har valgt å omplassere syv hester frivillig, sier Torkjell Andersen, regionsdirektør i Mattilsynet Troms og Finnmark til Dagbladet.

Dagbladet har tidligere skrevet at Familien Dybwad Ryeng på Bunes gård utenfor Tromsø har fått pålegg om å redusere hesteholdet fra 17 til 10 dyr.

Fristen for å effektuere vedtaket gikk ut på fredag.

Far på gården, Asle Ryeng (69), har tidligere varslet i Dagbladet at han vil avlive alle 17 hestene dersom Mattilsynet møter opp. Han har også sagt at de vil bli nektet adgang til gården.

Før helga varslet Mattilsynet at en tvangshenting ville komme «ganske snart», men nå har altså konflikten løst seg.

- Beste utgang I dag ble hestene hentet fra Bunes gård. Dagbladet har hittil ikke fått kontakt med Ingeborg Dybwad Ryeng som uttaler seg på vegne av familien.

Andersen i Mattilsynet er glad for at eierne valgte å gå med på å omplassere hestene.

Dersom konflikten hadde fortsatt - uten at eierene hadde gått med på en frivillig omplassering - måtte Mattilsynet ha sørget for at hestene ble avlivet.

- Det er klart at denne løsninga er den beste vi kunne få i den situasjonen som har oppstått. Da slipper vi å tvangshente hestene, men bare kontrollerer at det er ti hester igjen på gården som er vedtaket.

De syv hestene vil nå bli omplassert til en annen eier i Tromsø kommune. Mattilsynet har engasjert veterinærer i saken som har kontrollert at de nye eierne er hestekyndige personer.

Andersen forteller at det har vært en rekke henvendelser fra folk som har ønsket å ta over hestene.

- Vi har hatt en viss pågang og prøvd å formidle dette til eier, det er det som er blitt vår rolle.

Startet i 2004 Striden om hesteholdet på Bunes gård startet allerede i 2004 med de første bekymringsmeldingene til Mattilsynet om at verken bygningsmessige, hygienemessige eller foringsmessige forhold var forsvarlige. På det meste har det vært rundt 30 hester på gården til familien Dybwad Ryeng.

Mattilsynet, som er øverste dyrevernmyndighet her i landet, fant etter inspeksjoner da at det ikke var grunnlag for å gripe inn etter dyrevernlovens minimumskrav.

Fra 2008 skjøt striden om hesteholdet ny fart, og Mattilsynet i Tromsø har gitt flere pålegg om utbedringer ved gården.

Minister fikk kritikk Det har likevel skjedd lite med den betente dyrevernsaken før stortingsrepresentant Torgeir Trældal tok opp saken med landbruksminister Lars Peder Brekk i Stortingets spørretime i vår. Da kritiserte statsråden sitt eget fagorgan Mattilsynet for ikke å ha fulgt opp sine egne vedtak.

Landbruksministeren ba om å bli løpende orientert om håndteringen av saken, samtidig som han ga ansvaret direkte til regiondirektøren for Mattilsynet i Troms og Finnmark, Torkjell Andersen.

Familien avlivet fire hingster på gården tidligere i vår, men Mattilsynet sa likevel at 17 hester er for mye. Familien får lov til å ha det daglige ansvaret maks 10 hester.

Landbruksministeren begrunnet rett før pinse at familien for øyeblikket ikke har ressurser til å ta hånd om mer enn 10 hester. Han forklarte samtidig i en skriftlig redegjørelse til stortingsrepresentant Trældal at hestene ser ut til å være «i godt hold».

 OMPLASSERER HESTENE:  Ingeborg Dybwad Ryeng og Asle Ryeng har gått med på at syv hester fra gården blir omplassert. Foto: Vidar Dons Lindrupsen / Nordlys
OMPLASSERER HESTENE: Ingeborg Dybwad Ryeng og Asle Ryeng har gått med på at syv hester fra gården blir omplassert. Foto: Vidar Dons Lindrupsen / Nordlys Vis mer