SKREMT: Dressurhesten Campao og tre andre hester ble redde under oppskyting av nyttårsraketter og brøt seg ut av stallen. Campao ble til slutt avlivet. Foto: Publisert med tilatelse av eier.
SKREMT: Dressurhesten Campao og tre andre hester ble redde under oppskyting av nyttårsraketter og brøt seg ut av stallen. Campao ble til slutt avlivet. Foto: Publisert med tilatelse av eier.Vis mer

Rømte til skogs etter fyrverkeri:

Hesten Campao måtte avlives etter at det brøt ut panikk i stallen under nyttårsfeiring

Da noen skjøt opp fyrverkeri rømte fire hester til skogs. De ble funnet over et døgn senere med store skader, og i ettermiddag måtte en av dem avlives.

Grand Prix-vinneren Campao (16) måtte onsdag avlives etter at den og tre andre hester ble skremt av fyrverkeri på nyttårsaften og rømte til skogs.

– Dumskap

Stall- og hesteeier Sandra Birkeland sier til Drammens Tidende, som omtalte saken først, at hendelsen fant sted ved Stall Horgen i Øvre Eiker rundt klokka 17.30 på nyttårsaften.

Det er en halvtime før det er lovlig å skyte opp nyttårsraketter i Norge.

– Å fyre opp raketter 15 meter fra stallen er dumskap, uansett om det er før eller etter klokka 18, sier hun til avisa.

Samtidig som rakettene ble fyrt opp sto de fire hestene inne i stallen og ante fred og ingen fare. Da fyrverkeriet begynte å smelle skal det ha utløpet seg panikk.

BLOD I SNØEN: To av hestene ble hardt skadet da de rømte i panikk. Foto: Privat
BLOD I SNØEN: To av hestene ble hardt skadet da de rømte i panikk. Foto: Privat Vis mer

– Fikk panikk

Hestene skal ha sparket opp jerndøra i stallen og flyktet til skogs.

– Hestene fikk panikk. De løp rett gjennom en port, og stakk opp veien uten å se seg tilbake. Den fører langt opp i skogen. Vi fant dem sikkert en mil av gårde, forklarer Birkeland til NRK.

Til statskanalen beskriver hun terrenget hestene løp i som bratt og ulendt. Det skal ha bestått av mye skog, kratt og steinrøyser.

Først fant eieren to hester, før de to siste ble funnet like etterpå.

Måtte avlives

To av hestene kom unna med mindre skader, men hadde likevel små sår og kutt. Men de to andre hadde større skader og kutt på seg. De var i tillegg svært blodige.

Derfor ble de fraktet til Bjerke dyrehospital for en videre sjekk.

Før hesten ble avlivet sa Birkeland følgende til Drammens Tidende:

– Campao har ganske store skader på sener og ligamenter. Veterinærene har ennå ikke et bilde av omfanget på skadene, hvordan livskvaliteten blir videre, og om Campao vil kunne leve et ok liv.

Til slutt endte det med at Campao måtte avlives på grunn av de store skadene.

Birkeland skriver i en melding til Dagbladet at hun ikke kan anmelde saken fordi hun ikke vet hvem som fyrte opp rakettene.

BEHANDLET: To av hestene ble fraktet til Bjerke dyrehospital med større skader. Foto: Privat
BEHANDLET: To av hestene ble fraktet til Bjerke dyrehospital med større skader. Foto: Privat Vis mer

Verdt mange 100 000 kroner

Campao har, ifølge Drammens Tidende en seier i en Grand Prix-klasse, samt en lagseier i NM som gjør at han er verdt mange hundre tusen kroner.

Birkeland beskriver samtidig hesten som en trofast venn overfor avisa.

– Det er egentlig en skjør hest. Den liker ikke å stå rolig inne i en stall, men begynner å steile og vil helst stå ute.

Flere andre som eier hester på stallen sier til avisa at de håper på en mer organisert nyttårsfeiring i framtida, og sier at de ikke synes at det er noe godt å se en hest ha det så vondt.

Birkeland skriver til Dagbladet at hun ikke vil gi noen ytterligere kommentar i saken.

FUNNET: De to eldste hestene på bildet ble funnet først. Foto: Privat
FUNNET: De to eldste hestene på bildet ble funnet først. Foto: Privat Vis mer