- Hestene i godt hold, eierne har ikke ressurser

Landbruksministeren begrunner tvangsvedtaket i Tromsø. - I løpet av kort tid, sier Mattilsynet.

 - SKYTER DEM HELLER SELV:  Asle Ryeng fastholder at han vil avlive alle 17 hestene for åpen scene når Mattilsynet kommer med dyretransporten. Her sammen med datteren Ingeborg Dybwad Ryeng og to av hestene på Bunes i går. FOTO: VIDAR DONS LINDRUPSEN/NORDLYS.
- SKYTER DEM HELLER SELV: Asle Ryeng fastholder at han vil avlive alle 17 hestene for åpen scene når Mattilsynet kommer med dyretransporten. Her sammen med datteren Ingeborg Dybwad Ryeng og to av hestene på Bunes i går. FOTO: VIDAR DONS LINDRUPSEN/NORDLYS.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mattilsynet hadde ennå ikke ved arbeidstidens utløp i dag sjekket om familien Dybwad Ryeng hadde redusert sitt hestehold fra 17 til 10 dyr.

Det har de uansett ikke til hensikt å gjøre.

- En representant for Mattilsynet har orientert oss om at han kommer seinere i dag, så får vi se, sier Ingeborg Dybwad Ryeng (22) til Dagbladet.

Her kan du lese Mattilsynets detaljerte begrunnelse.

- Avliver selv Og faren Asle Ryeng (69) er bastant på at de kommer til å stoppe fysisk en dyretransport som kommer for å hente hestene - og at han heller kommer til å avlive alle hestene for egen hånd der og da hvis situasjonen krever det.

- Vi er klar over at Mattilsynet vil komme med politi. Jeg regner med at politiet også er klar over at jeg har lisens på pistol for å avlive egne dyr på egen hånd. Det er en bedre løsning enn at dyrene skal lide eller bli skadet på en transport, sier Asle Ryeng (69) til Dagbladet.

 TATT STYRING:  Landbruksminister Lars Peder Brekk redegjør nå for hestevedtaket om Bunes gård i Håkøybotn i Tromsø. FOTO: TERJE BENDIKSBY, NTB SCANPIX.
TATT STYRING: Landbruksminister Lars Peder Brekk redegjør nå for hestevedtaket om Bunes gård i Håkøybotn i Tromsø. FOTO: TERJE BENDIKSBY, NTB SCANPIX. Vis mer

Her kan du lese familiens anke på vedtaket

I dag har Mattilsynet presisert på sine hjemmesider at fristen for reduksjon av hestehold går ut denne fredagen, 25. mai. Samtidig skriver regiondirektør Torkjell Andersen at vedtaket vil bli effektuert «i løpet av kort tid».

Han vil fortsatt ikke si når, bare at det ikke skjer i dag.

Landbruksminister Lars Peder Brekk har også svart på spørsmålet fra stortingsrepresentant Torgeir Trældal, som har krevd en skriftlig begrunnelse for hvordan familien kan ta hånd om 10 hester, når de ifølge Mattilsynet ikke er i stand til å gi 17 hester levelige vilkår.

- Godt hold og god trivsel I svaret, som stortingsrepresentanten fikk i går ettermiddag, svarer landbruksministeren - stikk i strid med påstandene i de fleste bekymringsmeldingene i denne betente saken - at «hestene ved Bunes hovedsaklig er i godt hold og ved god trivsel».

Statsråden viser til en todelt begrunnelse for vedtaket - at «hesteeierne i dag ikke har ressurser til å ha flere enn 10 hester», og at brannforskriftene og innredningen ikke tillater flere enn 10 hester, slik bygningsforholdene er i dag.

Trældal er fornøyd med at han har fått en fyldigere begrunnelse.

- Jeg har fortsatt problemer med å skjønne at det vil gå bra med 10 hester og ikke 17. Men jeg stoler på forsikringene om at Mattilsynet  følger opp og vurderer, sier Trældal til Dagbladet.

 SKYTES:  Noen av hestene på Bunes gård torsdag. En av eierne, Asle Ryeng, varsler at han vil avlive hestene selv med slaktepistol dersom Mattilsynet pørver å hente dem med makt. FOTO: VIDAR DONS LINDRUPSEN/NORDLYS
SKYTES: Noen av hestene på Bunes gård torsdag. En av eierne, Asle Ryeng, varsler at han vil avlive hestene selv med slaktepistol dersom Mattilsynet pørver å hente dem med makt. FOTO: VIDAR DONS LINDRUPSEN/NORDLYS Vis mer