Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Het vår på boligmarkedet

Boligprisene er på rask vei oppover igjen, og ifølge Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL) blir det en het vår på boligmarkedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden januar har den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen på OBOS-boliger steget fra 11.331 kroner til 12.911 kroner. Prisene på OBOS-boliger har økt med 14,4 prosent fra desember i fjor til utgangen av mars i år, opplyser informasjonssjef Åge Pettersen i OBOS.

- Det er store muligheter for at prisene vil stige ytterligere. Den avventende holdningen vi opplevde i fjor høst er helt borte. Det ser ut som om folk har vent seg til en høyere rente, dessuten er det jo utsikter til at renta kan gå ned, sier Pettersen.

Han ser det ikke som utenkelig at økningen i boligprisene vil kunne være på 20-25 prosent når dette året er omme, selvsagt gitt at det ikke skjer noe dramatisk i den økonomiske situasjonen.

Årsaker

Årsaken til prisstigningen er for det første utsiktene til lavere boligrente, samt at det bygges få boliger, spesielt i Oslo.

- Prisene på boliger i Oslo er ikke alarmerende høye i forhold til sammenlignbare byer i andre land og i forhold til hva det koster å bygge nye boliger. Derfor tror jeg ikke på noe boligkrakk i nærmeste framtid, sier avdelingssjef Tore Johannesen i NBBL til NTB.

Sammenlignet med toppåret 1988 er realprisen på leiligheter i Oslo omtrent den samme nå, selv om kroneverdien per kvadratmeter er en del høyere på grunn av inflasjonen.

Ifølge Johannesen er det ikke mulig å få bygd nye boliger for 13.000 kroner kvadratmeteren i dag. På begynnelsen av 1990-tallet da boligprisene var på det laveste dette tiåret, kunne en bolig koste under 5.000 kroner kvadratmeteren. Denne prisen er ifølge Johannesen absurd lav.

- Det er det samme som det koster å bygge en garasje, sier han.

At den relativt kraftige renteoppgangen i høst fikk såpass svakt utslag i boligprisene, tolker han som et utslag av at prisene ikke er alarmerende høye. Mange spådde boligkrakk i høst, men det viste seg at det skal kraftig lut til for at markedet skal reagere.

- Dette fører jo selvsagt til at etableringsproblemene er betydelige og det er nok liten grunn til å tro at boligene vil bli billigere, mener Johannesen.

Stavanger til værs

I Stavanger har boligprisene gått rett til værs siden årsskiftet. I fjor høst var stemningen blant eiendomsmeklerne preget av nøkternhet. En rente på vei oppover, problemer med å få statsbudsjettet i havn og frykt for økt arbeidsledighet førte til at prisene på boliger flatet ut. Fra 3. til 4. kvartal i fjor sank prisene i Stavanger, Trondheim og Bergen med 0,6 prosent.

Men nå er pessimismen snudd til optimisme.

- Dette hadde vi aldri ventet, sier Tor M. Simonsen i Stavanger boligbyggelag (SBBL) til Stavanger Aftenblad.

Siden årsskiftet har gjennomsnittsprisen for boliger i Stavanger boligbyggelag økt med 8,1 prosent.

- I desember trodde jeg ikke dette ville skje. En toromsleilighet selges for 50.000 kroner mer nå enn for bare tre måneder siden.

Heller ikke Simonsen tror prisene går ned. Men han håper stigningen blir moderat slik at folk kan leve med prisene.

- Jeg synes det er artig å se tilbake til bunnåret 1991. Siden dengang har boligprisene i SBBL steget med 135 prosent, sier han.

(NTB)