«Hetal hadde uansett vært død i dag»

BODØ (Dagbladet): - Om jeg føler at jeg har gjort noe galt? Utrolig vanskelig å svare på, sa Mats Storvik etter at han i går ble dømt til to års fengsel, hvorav ett år ubetinget, for sin rolle i Hetal Amins selvmord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Retten svarte kontant ja på skyldspørsmålet, men straffeutmålingen var betydelig mildere enn hva påtalemyndigheten ba om. Aktor Jenny Pedersen hadde bedt om to og et halvt års ubetinget fengsel. Det var også avkrevd mer enn en halv million kroner i erstatning fra Hetals foreldre.

Oppsiktsvekkende nok ble hele erstatningskravet på over en halv million kroner avvist. Mats Storvik slapp unna med 35000 kroner i ikkeøkonomisk oppreisning. Etter at dommen falt i Salten herredsrett like etter klokka 13, tok Mats røykepause med forsvarer Espen Strøm. Deretter avholdt de to en slags «pressekonferanse».

Har vært på gråten

Akkurat som i retten tok 24-åringen lange tenkepauser foran hvert svar.

- Føler du at du har gjort noe galt?

- Det er utrolig vanskelig å svare på. Sånn som jeg ser det, var løpet kjørt den dagen jeg satte meg på toget sammen med Hetal.

- Føler du skyld?

- Hetal hadde uansett vært død i dag. Drapsforsøket rett før interrailturen var ingen «appellerende handling», slik noen sa i retten. Hun forsøkte virkelig å ta livet sitt, men mislyktes. Hun var fast bestemt på å lykkes.

- Langt på vei hørt

- Retten har langt på vei tatt til følge de formildende omstendighetene?

- Enig. Straffeutmålingen er betydelig mildere enn aktors påstand, og erstatningskravet er i sin helhet avvist. Vi er langt på vei hørt, og det var mange kloke ord å høre i dommen. Det er et poeng for alle parter å legge saken bak seg. Ved en anke kan det fort gå enda et år.

- Hva tenker du om dette?

- Jeg har tenkt på hva Hetal ville sagt om påstandene i retten om at hun ville været i live i dag om det ikke hadde vært for meg. Hun ville blitt forbanna. Likevel er det viktig å komme videre. Rent praktisk kan jeg leve med denne dommen. Den er ikke uoverkommelig, sa Mats Storvik, som har tatt betenkningstid.

PÅ GRÅTEN: Bildet viser Mats Storvik idet han svarer på spørsmålet om han er like ufølsom som han har gitt inntrykk av å være i retten. - Jeg har vært på gråten flere ganger, sa Mats.